Page 4 - Sady a vinice 04/2023
P. 4
obsah
3 Editoriál strana 8
5 Spravodajstvo Preštepovanie orecha kráľovského
7 Anketa Preštepovanie stromov na trvalom
8 Preštepovanie orecha kráľovského stanovišti je technika, ktorá sa používa
predovšetkým u drobnopestovateľov
12 Čerstvé aj spracované ovocie z vlastných
v prípadoch, keď pestovaná odroda
sadov pod značkou emBIO – reportáž nevyhovuje požiadavkám. Výhodou
15 Fruit Observer je ideálny systém preštepenia zdravého stromu je využitie
skladovania ovocia a zeleniny v dynamickej jeho koreňovej sústavy, ktorá dokáže
odolávať suchu a je schopná využívať živiny
riadenej atmosfére, CHLADEX, s.r.o. z väčšieho objemu pôdy.
16 Júl a august v ovocnom sade
18 Biologická výživa a ochrana sadov a viníc, strana 12
BIOCONT GROUP Čerstvé aj spracované ovocie z vlastných sadov pod
20 Ochrana čerešní a višní v ekologickej značkou emBIO
produkcii Areál bývalého družstva v Moravskom
Lieskovom pod patronátom pána
24 Výsledky projektu BIOFRUITNET Dobrodenku a ďalších nadšených ľudí
26 Ako dosiahnuť ovocný sad s profi naberá druhý dych. Sídlo tu našla
vybavením spoločnosť emBIO, ktorá sa zameriava na
27 Účinne proti vrtivke orechovej, produkciu širokého sortimentu lokálneho
bioTomal, s.r.o. ovocia so značkou BIO. Ovocie ponúkajú
formou samozberu, ale čoskoro tu pribudne
28 Hospodársky významné bakteriózy aj spracovateľská linka.
a fytoplazmy
32 Blaník – jablko do nepohody strana 36
34 PINOVA - meisterstück z Pillnitzu Súčasné podmienky výroby destilátov
36 Súčasné podmienky výroby destilátov V roku 2022 bola schválená novela zákona
38 Predstavujeme naše pálenice 467/2002, ktorou sa od 1.1. 2023 upravuje
vznik Malého samostatného liehovaru,
– Tekovská pálenica, s.r.o. v ktorom možno vyrábať výlučne lieh
40 Vinohrad v druhej polovici vegetačného najviac v množstve 1 000 l za kalendárny
obdobia rok a lieh vyrobený v tomto malom
samostatnom liehovare možno súčasne
42 Ochrana viniča prípravkami
spracúvať, manipulovať s ním a uvádzať ho
ADAMA Slovensko v priebehu vegetácie na trh.
44 Príbeh malého vinohradu na Hornej Nitre
- od výsadby po prvú úrodu strana 44
49 PIWI odrody – výber stanoviska Príbeh malého vinohradu na Hornej Nitre
52 Spravodajstvo - od výsadby po prvú úrodu
54 Význam regulácie úrody hrozna bielych Príbeh tohto malého experimentálneho
vinohradu sa začal v roku 2019 v Diviackej
muštových odrôd viniča počas
Novej Vsi, malebnej dedinke pod Rokošom
vegetačného obdobia v južnej časti Strážovských vrchov. Pán
57 História viniča Ľubomír Lipták tu vysadil 350 koreňov
60 Aké optimálne hodnoty teplôt a vlhkosti interšpecifických muštových aj stolových
odrôd.
ovplyvňujú výskyt cikády Scaphoideus
titanus?
62 Technológia zatrávnenia v jednom
strana 54
z najlepších vinárstiev,
Agroservis, spol. s r.o. Význam regulácie úrody hrozna bielych muštových odrôd
64 Senzorické posúdenie vín na skúšobnej viniča počas vegetačného obdobia
stanici ÚKSÚP v Dolných Plachtinciach Základným spôsobom regulácie násady
hrozna je zaťaženie kra rodivými púčikmi
67 Množenie odrôd viniča svojpomocne pri zimnom reze. Ďalšou z metód zvyšovania
69 Stolové odrody viniča kvality hrozna je regulácia objemu
70 Opis odrody – marhuľa ‘HARLAYNE‘ strapcov počas vegetácie. Dokážeme ňou
pozitívne ovplyvniť dozrievanie hrozna
71 Opis odrody viniča hroznorodého – LAVINA
a vytvoriť predpoklady pre vylepšenie jeho
72 Vy sa pýtate … My odpovedáme kvalitatívnych parametrov.
74 Do budúceho čísla pripravujeme
4 4/2023