Page 4 - Sady a vinice 04/2023
P. 4

obsah


           3    Editoriál                           strana 8
           5    Spravodajstvo                    Preštepovanie orecha kráľovského
           7    Anketa                                                          Preštepovanie stromov na trvalom
           8    Preštepovanie orecha kráľovského                                stanovišti je technika, ktorá sa používa
                                                                                predovšetkým u drobnopestovateľov
          12    Čerstvé aj spracované ovocie z vlastných
                                                                                v prípadoch, keď pestovaná odroda
               sadov pod značkou emBIO – reportáž                               nevyhovuje požiadavkám. Výhodou
          15    Fruit Observer je ideálny systém                                preštepenia zdravého stromu je využitie
               skladovania ovocia a zeleniny v dynamickej                       jeho koreňovej sústavy, ktorá dokáže
                                                                                odolávať suchu a je schopná využívať živiny
               riadenej atmosfére, CHLADEX, s.r.o.                              z väčšieho objemu pôdy.
          16    Júl a august v ovocnom sade
          18    Biologická výživa a ochrana sadov a viníc,   strana 12
               BIOCONT GROUP                     Čerstvé aj spracované ovocie z vlastných sadov pod
          20    Ochrana čerešní a višní v ekologickej   značkou emBIO
              produkcii                                                         Areál bývalého družstva v Moravskom
                                                                                Lieskovom pod patronátom pána
          24    Výsledky projektu BIOFRUITNET                                   Dobrodenku a ďalších nadšených ľudí
          26    Ako dosiahnuť ovocný sad s profi                                naberá druhý dych. Sídlo tu našla
              vybavením                                                         spoločnosť emBIO, ktorá sa zameriava na
          27    Účinne proti vrtivke orechovej,                                 produkciu širokého sortimentu lokálneho
               bioTomal, s.r.o.                                                 ovocia so značkou BIO. Ovocie ponúkajú
                                                                                formou samozberu, ale čoskoro tu pribudne
          28    Hospodársky významné bakteriózy                                 aj spracovateľská linka.
               a fytoplazmy
          32    Blaník – jablko do nepohody         strana 36
          34    PINOVA - meisterstück z Pillnitzu  Súčasné podmienky výroby destilátov
          36    Súčasné podmienky výroby destilátov                             V roku 2022 bola schválená novela zákona
          38    Predstavujeme naše pálenice                                     467/2002, ktorou sa od 1.1. 2023 upravuje
                                                                                vznik Malého samostatného liehovaru,
               – Tekovská pálenica, s.r.o.                                      v ktorom možno vyrábať výlučne lieh
          40    Vinohrad v druhej polovici vegetačného                          najviac v množstve 1 000 l za kalendárny
              obdobia                                                           rok a lieh vyrobený v tomto malom
                                                                                samostatnom liehovare možno súčasne
          42    Ochrana viniča prípravkami
                                                                                spracúvať, manipulovať s ním a uvádzať ho
               ADAMA Slovensko v priebehu vegetácie                             na trh.
          44    Príbeh malého vinohradu na Hornej Nitre
               - od výsadby po prvú úrodu           strana 44
          49    PIWI odrody – výber stanoviska   Príbeh malého vinohradu na Hornej Nitre
          52    Spravodajstvo                    - od výsadby po prvú úrodu
          54    Význam regulácie úrody hrozna bielych                           Príbeh tohto malého experimentálneho
                                                                                vinohradu sa začal v roku 2019 v Diviackej
               muštových odrôd viniča počas
                                                                                Novej Vsi, malebnej dedinke pod Rokošom
               vegetačného obdobia                                              v južnej časti Strážovských vrchov. Pán
          57    História viniča                                                 Ľubomír Lipták tu vysadil 350 koreňov
          60    Aké optimálne hodnoty teplôt a vlhkosti                         interšpecifických muštových aj stolových
                                                                                odrôd.
               ovplyvňujú výskyt cikády Scaphoideus
              titanus?
          62    Technológia zatrávnenia v jednom
                                                    strana 54
               z najlepších vinárstiev,
               Agroservis, spol. s r.o.          Význam regulácie úrody hrozna bielych muštových odrôd
          64    Senzorické posúdenie vín na skúšobnej   viniča počas vegetačného obdobia
               stanici ÚKSÚP v Dolných Plachtinciach                            Základným spôsobom regulácie násady
                                                                                hrozna je zaťaženie kra rodivými púčikmi
          67    Množenie odrôd viniča svojpomocne                               pri zimnom reze. Ďalšou z metód zvyšovania
          69    Stolové odrody viniča                                           kvality hrozna je regulácia objemu
          70    Opis odrody – marhuľa ‘HARLAYNE‘                                strapcov počas vegetácie. Dokážeme ňou
                                                                                pozitívne ovplyvniť dozrievanie hrozna
          71    Opis odrody viniča hroznorodého – LAVINA
                                                                                a vytvoriť predpoklady pre vylepšenie jeho
          72    Vy sa pýtate … My odpovedáme                                    kvalitatívnych parametrov.
          74    Do budúceho čísla pripravujeme

          4                 4/2023
   1   2   3   4   5   6   7   8   9