Page 41 - Sady a vinice 04/2023
P. 41
práce vo vinohrade
Poškodenie strapcov čiernou hnilobou. Zle opelené a oplodnené bobule. Výskyt múčnatky s negatívnym prejavom
prietrže semien.
kedy ju po prvýkrát pozorovali vo Francúzsku. Cikáda Scaphoideus titanus Predzberové analýzy po
V oblasti Venetto (Taliansko) bolo poškodených Cikáda bola na územie Európy zavlečená zo Se- zamäkaní bobúľ
viac ako 70 % výsadieb viniča hroznorodého. vernej Ameriky v podobe infikovaného rastlin- Zdravotný stav hrozna je možné posúdiť vizu-
Symptomatické prejavy napadnutia môžeme ného materiálu. Prvotný výskyt bol spozorova- álne, nie je potrebná laboratórna technika,
pozorovať na celej rastline, prípadne iba na ný v oblasti južného Francúzska (1958), neskôr čo však neplatí pri zisťovaní analytických pa-
niektorých letorastoch, či ich častiach. V zá- sa rozšírila do celej Európy a na našom území rametrov dozrievajúceho hrozna. Medzi pa-
vislosti od pestovateľského roka intenzita prí- sme ju prvýkrát detekovali v roku 2014. Ide rametre, ktoré sa bežne zisťujú pred zberom
znakov klesá, dokonca boli pozorované prípa- o monofágneho škodcu, ktorého hostiteľskou hrozna sú pH, cukornatosť a obsah kyselín.
dy, kedy sa symptomatické prejavy nevyskytli rastlinou je vinič hroznorodý. Pre získanie kvalitných výsledkov celkovej
vôbec. Rozsah príznakov výrazným spôsobom Imága cikády sú dlhé 5 - 6,5 mm. Majú hrdza- analýzy hrozna pri dozrievaní je potrebné, aby
ovplyvňuje aj termín infikácie, odroda, pod- vohnedú farbu na hlave a hrudi, krídla so svetlo sa k odberu hrozna určeného na analýzu pri-
pník, ale aj podmienky prostredia. Sympto- hnedastými charakteristickými škvrnami. Cikáda stúpilo zodpovedne. Základom hodnoverných
matické prejavy fytoplazmy: zvinovanie listov má v našich zemepisných šírkach jednu generá- výsledkov analýzy hrozna je správny odber
smerom dole, zmena farby a neskorší opad ciu počas vegetačného obdobia. Prezimuje v štá- bobúľ a celých strapcov. Pri odbere je potreb-
listov, usychanie stopiek listov, znížená násada diu vajíčka. Kladenie vajíčok prebieha v auguste né brať do úvahy variabilitu vinohradu, reliéf,
strapcov, hnednutie bobúľ, scvrkávanie, zhor- až septembri, najčastejšie do trhlín na kmeni, orientáciu voči svetovým stranám. Hrozno, ur-
šené vyzrievanie dreva, je tenké a gumovité, prípadne starom dreve. Vyliahnuté larvy cicajú čené na analýzu, by nemalo obsahovať bobule
čierne pustuly, pozdĺžne praskliny. Fytoplazma na spodnej strane listových čepelí v bazálnej napadnuté chorobami a škodcami. Hrozno by
je lokalizovaná v cievnych zväzkoch napadnu- časti letorastov. Larvy sa liahnu v prvej polovi- sa malo odoberať z oboch strán listovej ste-
tého viniča, odkiaľ je prijímaná vektormi pre ci júna, začiatok výskytu dospelcov pozorujeme ny - z viac exponovanej voči slnku aj z menej
ďalší prenos. Ochorenie môže byť rozšírené aj v polovici júla. Imága žijú približne 1 mesiac. exponovanej. Odber je potrebné vykonávať
prostredníctvom množiteľského materiálu. Scaphoideus titanus je jediným známym pre- z rôznych častí vinohradu, aby bola v jednej
nášačom (vektorom) karanténneho ochorenia vzorke hrozna zabezpečená homogenita celé-
Rozdiel medzi stolburom Grapevine flavescence dorée phytoplasma - fy- ho vinohradu. Nastaviť optimálny dátum zberu
a zlatým žltnutím viniča toplazma žltnutia viniča. Vhodným spôsobom hrozna je veľmi dôležité a netreba ho podceniť.
Stolbur: vinič nie je trvalým hostiteľom prená- zisťovania náletu dospelých jedincov sú lepové Ako zakladaný parameter pri zbere by mala byť
šača, vo vinohrade sa vyskytuje nepravidelne, doštičky, ktoré sa v určitom predstihu rozveša- hodnota pH a obsah kyselín, taktiež je potreb-
sporadicky, rôzne vzdialenosti napadnutých jú do vinohradu. Prah škodlivosti sú 3 imága né myslieť na optimálne vyzretie fenolických
rastlín, pomalšie šírenie choroby, dlhodobé (dospelce) na lapák v priebehu týždňa. V rámci látok, ktoré tvoria štruktúru budúceho vína.
pretrvávanie vo vinohrade. Slovenska sú povolené prípravky s účinnou lát- Pre výrobu kvalitného vína je potrebné udržať
Žltnutie viniča: vinič je trvalým hostiteľom pre- kou indoxacarb alebo azadirachtin. Prirodzení pH hrozna v rozpätí 3,1-3,3. Obsah asimilova-
nášača, šírenie v ohniskách, malá vzdialenosť nepriatelia cikády sú larvy zlatoočky (Chry- telného dusíka (YAN) je taktiež dôležitý pre do-
napadnutých rastlín, rozširuje sa vo vinohrade sopa spp.), larvy pestrice (Syrphidae), dravé siahnutie vysokej akosti vín.
veľmi rýchlo, infekcia celého vinohradu v prie- bzdôšky (Orius spp.), dravé roztoče (Anystis Snímky: autor
behu 2-4 rokov. agili), lienky a pavúky.
4/2023 41