Page 37 - Sady a vinice 04/2023
P. 37

destiláty


          nutie destilačného zariadenia ministerstvu   cenu 0,5 l fľašky destilátu o 10 € (kvôli zvýše-  páleničiara. V súčasnosti existuje viacero mož-
          do 15 dní od nadobudnutia destilačného   nému zisku na ovocí), dokáže pestovateľ za-  ností ako vyrobiť a získať kvalitný destilát. Je
          zariadenia.                      robiť na 1 kg ovocí od 2,4 € do 2,65 €. Ovocné   len na pestovateľovi, ktorú možnosť využije.
                                           destiláty v súčasnosti môžeme kategorizovať
        Malý samostatný liehovar           ako produkty s pridanou hodnotou, čo v koneč-  Tento článok je súčasťou projektu VEGA “Eko-
        V roku 2022 bola schválená novela zákona   nom dôsledku pre pestovateľov a vinárov môže   nomické aspekty vývoja produkcie ovocných
        467/2002, ktorou od 1.1. 2023 sa umožni-  priniesť nemalé finančné prostriedky. Môžeme   destilátov vplyvom klimatických zmien a so-
        lo vzniku Malého samostatného liehovaru,   povedať, že začala doba kvalitných destilátov,   cio-ekonomické dopady legalizácie súkromnej
        v ktorom možno vyrábať výlučne lieh najviac   čo vedie ľudí k poznaniu, že za kvalitný desti-  výroby destilátov na Slovensku” financovaného
        v množstve 1 000 l a. za kalendárny rok a lieh   lát si zákazník musí priplatiť, a tým aj oceniť   Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu
        vyrobený v tomto malom samostatnom lieho-  ako prácu pestovateľa, tak i prácu samotného   SR. Evidenčné číslo projektu VEGA 1/0470/21.
        vare možno súčasne spracúvať, manipulovať s
        ním a uvádzať ho na trh. Pre získanie povole-
        nia je potrebné splniť požiadavky a podmien-  Vývoj počtu liehovarov.
        ky zákona 467/2002 a 530/2011. Medzi zák-
        ladné požiadavky patrí:               60                                                 57   58  190000
        -  žiadateľ; ak je fyzická osoba priloží meno,                                     54
          priezvisko, miesto trvalého pobytu, rodné                                   48
          číslo, identifikačné číslo, ak jej bolo pride-  45                42   45                      142500
          lené, a obchodné meno, doterajší predmet                     40
          podnikania žiadateľa; ak je právnická oso-        34    36
          ba priloží obchodné meno, sídlo a identi-  Počet liehovarov  30  30  30                        95000  Počet obyvateľov na 1 liehovar
          fikačné číslo žiadateľa, meno a priezvisko
          osôb, ktoré sú členmi štatutárneho orgá-
          nu, a spôsob, akým konajú za žiadateľa,
          doterajší predmet podnikania žiadateľa,  15                                                    47500
        -  je povinný k žiadosti o vydanie povolenia
          priložiť doklad o tom, že splatené vklady do
          základného imania dosiahli ku dňu podania   0                                                  0
          žiadosti sumu minimálne 66 667 € alebo   2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022
          poskytnutí úveru minimálne 66 667 €,
        -  čestné vyhlásenie, že žiadateľ, ani s ním
          majetkovo prepojené osoby alebo per-
          sonálne prepojené osoby, nie sú zároveň
          výrobcom liehu podľa vyššie spomínaných
          typov liehovarníckych podnikov.
        V prípade malého samostatného liehovaru
        prišlo k úprave výšky spotrebnej dane, ktorá
        sa dostala na úroveň spotrebnej dane odvá-
        dzanej v liehovare na pestovateľské pálenie
        ovocia (a to o 50 % nižšej ako v ostatných ty-
        poch liehovarníckych závodov; namiesto plnej
        sadzby 14,04 € za 1 l a. je sadzba znížená na
        hodnotu 7,02 € za 1 l a.).
        Myšlienka malého samostatného liehovaru
        je vhodným doplnením predmetu podnika-
        nia hlavne pre pestovateľov ovocia a vinárov,
        ktorí majú záujem o rozšírenie svojho pro-
        duktového portfólia a v neposlednom rade aj
        pomáha ekonomickejšiemu zhodnoteniu ich
        primárnej produkcie ovocia, resp. vína. Pod-
        mienky uvádzania vlastných produktov na trh
        a s tým spojené výrobné náklady sú faktormi
        vplývajúcimi na rozhodovanie producen-  Náklady na produkciu 1 litra 52% destilátu.
        tov ovocia a vína. V tabuľke je možné vidieť                  Ovocný liehovar      Malý samostatný liehovar
        základný simulovaný prepočet nákladov na   Výrobné náklady      4,9 € - 6,1 €           4,9 € - 6,1 €
        produkciu 1 litra 52 % ovocného destilátu vo
        väčších ovocných liehovaroch a v malom sa-  Likvidácia výpalkov  0,32 € – 0,41 €       0,32 € – 0,41 €
        mostatnom liehovare.                Príprava kvasu              4 € – 6,5 €             4 € – 6,5 €
        V prípade predaja destilátu z malého samostat-
        ného liehovaru, ktorý by si zriadil ovocný sad,   Marža         4,5 € – 7 €             4,5 € – 7 €
        a simulovanej cene v rozpätí od 10,42 € - 14,20   Spotrebná daň   7,301 €                 3,65 €
        € za 0,5 litra s DPH; môže ovocný sad počítať   DPH (20%)     4,204 € - 5,462 €       3,474 € - 4,732 €
        s príjmom za ovocie samotné v rozmedzí od
        0,25 € do 0,60 € za 1 kg. V prípade, ak by zvýšil   SPOLU NÁKLADY  25,225 € - 32,773 €  20,844 € - 28,392 €


                                                                                       4/2023                37
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42