Page 36 - Sady a vinice 04/2023
P. 36

destiláty

         Súčasné podmienky výroby destilátov




         História a tradícia výroby destilátov na našom území siaha až do strednej doby bronzovej,
         približne 1400 rokov pred naším letopočtom, čo dokazuje najstaršia destilačná nádoba
         objavená v okolí Spišského Štvrtku.


         Ing. Mária Holotová, PhD., Ing. Paed. IGIP Fakulta ekonomiky a manažmentu, SPU v Nitre
         Ing. Tomáš Holota, PhD., Ing. Paed. IGIP Technická fakulta, SPU v Nitre

              ásledné archeologické výskumy objavili                            koholických nápojov (podľa Zákona 467/2002
              v okolí dnešného Palárikova ďalšiu des-                           Z. z.):
        Ntilačnú nádobu zo 4. až 5. storočia pred                               1.  Priemyselný liehovar (spracúvajúci cukorné
         naším letopočtom, kedy na naše územie prenik-                            suroviny, škrobnaté suroviny a ostatné suro-
         li Kelti. V období Rakúsko-Uhorska bola výroba                           viny prevoditeľné do skvasiteľnej formy)
         destilátov realizovaná v liehovaroch, páleni-                          2.  Poľnohospodársky liehovar (spracúvajú-
         ciach a nelegálnych domácich páleniciach. Po                             ci poľnohospodárske produkty a produkty
         2. svetovej vojne a prebehnutej kolektivizácii sa                        štiepenia škrobu)
         výroba destilátov sústredila do veľkých liehova-                       3.  Liehovar na destiláty (spracúvajúci ako
         rov a úlohu pestovateľských páleníc prevzali zá-                         základnú surovinu ovocie, ovocné vína,
         hradkárske združenia, ktoré poskytovali spraco-                          hroznové vína, odpady z výroby vína a zo
         vanie ovocia do formy destilátu, ako aj na výrobu                        spracúvania ovocia, ako aj borievky, repu,
         ovocných štiav vo svojich regiónoch. Po vzniku                           obilie, med, čakanku, alebo pivo na destilá-
         Slovenskej republiky v 90-tych rokoch prebehla                           ty a tieto plní do spotrebiteľského balenia;
         privatizácia aj v liehovarníckom priemysle, a zá-                        výrobné zariadenie neslúži na výrobu suro-
         roveň začali vznikať súkromné pestovateľské pá-                          vého liehu alebo rafinovaného liehu)
         lenice s modernými, dovtedy na Slovensku málo                          4.  Liehovar na pestovateľské pálenie ovocia
         známymi technológiami. Na prelome milénia sme                            (poskytujúci službu pestovateľom a lieh vy-
         na Slovensku evidovali niečo viac ako 100 pále-                          rába zo suroviny dodanej pestovateľmi)
         níc a ďalší vývoj si môžete pozrieť na obrázku. Trh
         s liehovarmi na pestovateľské pálenie ovocia sa                        Súkromná výroba ovocných destilátov
         rozrastá oveľa väčšou rýchlosťou než akýkoľvek                         Od 1.1.2019 sa pridala Súkromná výroba ovoc-
         iný potravinársky segment. Ide väčšinou o ma-                          ných destilátov so svojimi obmedzeniami
         lé spoločnosti, ktoré zabezpečujú produkciu vo                         a špecifickým charakterom:
         všetkých regiónoch Slovenska.      Trh s liehovarmi na pestovateľské pálenie ovocia   -  súkromnú výrobu destilátu môže vykonávať
         Za dve dekády sa počet páleníc takmer zdvoj-  sa rozrastá oveľa väčšou rýchlosťou než akýkoľ-  len fyzická osoba, ktorá dovŕšila 21 rokov,
         násobil a dostal sa do stavu takzvaného vrchol-  vek iný potravinársky segment.  nebola odsúdená za trestný čin a ak bola
         ného počtu subjektov na trhu. Z teritoriálneho                           uznaná vinnou zo spáchania priestupku
         hľadiska máme na Slovensku regióny (kraje),   na našom území. K väčšiemu nárastu prišlo   podľa § 13a ods. 1 alebo 2 alebo priestupku
         kde pripadá na jednu pálenicu približne 10 000   v 90-tych rokoch, kedy prišli na scénu liehova-  podľa osobitného predpisu,24b) od nado-
         obyvateľov. Pri týchto krajoch môžeme povedať,   ry na ovocné destiláty menšieho, v niektorých   budnutia právoplatnosti rozhodnutia o ulo-
         že prišlo k presýteniu trhu a je tam veľký pred-  prípadoch rodinného charakteru. Na prelome   žení pokuty uplynuli viac ako tri roky,
         poklad znižovania počtu páleníc. Zároveň máme   milénia sme tu mali približne dve desiatky lie-  -  súkromnou výrobou destilátu možno vyro-
         stále kraje, kde na približne 25 000 obyvateľov   hovarov rôznych veľkostí a charakter vývoja od   biť destilát obsahujúci menej ako 86 ob-
         pripadá 1 pálenica. Z našich výskumov vyplý-  roku 2012 môžete vidieť na obrázku.   jemových percent etylalkoholu v objeme
         va, že udržateľný počet páleníc sa pohybuje na   Ako je uvedené na grafe, v roku 2012 bolo na   najviac 25 l a. (litre absolútu / liter 100 %
         úrovni 16 000 obyvateľov na 1 pálenicu. Tak ako   Slovensku 30 liehovarov a v tom roku pripa-  alkoholu) na fyzickú osobu a pre celú do-
         sa vývoj počtu páleníc odvíja od počtu obyvate-  dalo na jeden liehovar približne 180 000 oby-  mácnosť spoločne,
         ľov, tak sa odvíja aj od plochy kraja pripadajúcej   vateľov. Postupne tento počet rýchlo narastal   -  možno vyrábať len v najviac 100-litrovom
         na jednu pálenicu. V roku 2022 bol najexpono-  a v roku 2022 sme tu už mali 58 liehovarov, čo   certifikovanom destilačnom zariadení vo
         vanejší Trenčiansky kraj, v ktorom pripadlo 72,6   značí zdvojnásobenie počtu v priebehu desia-  vlastníctve fyzickej osoby,
         km   na 1 pálenicu. Najmenej exponované kraje   tich rokov. S narastajúcim počtom liehovarov   -  možno destilovať len v mieste trvalého po-
           2
         boli na východnom a strednom Slovensku, kde   začal priamo úmerne klesať pomer k počtu oby-  bytu fyzickej osoby alebo v mieste, kde sa
                                  2
         na 1 pálenicu pripadá 200 – 300 km . Pri ploche   vateľov a v roku 2022 pripadlo na jeden lieho-  nachádza ovocný sad alebo záhrada v užíva-
         je komplikovanejšie prisúdiť najideálnejší po-  var približne 90 000 obyvateľov. Vzhľadom na   ní fyzickej osoby,
         mer počtu páleníc, vzhľadom na viacero vplýva-  fakt, že liehovary sa posledných 20 rokov za-  -  na súkromnú výrobu destilátu je možné po-
         júcich faktorov, ako sú reliéf a členitosť krajiny,   čali viac orientovať na vývoz svojich produktov   užiť výhradne ovocie z vlastnej pestovateľ-
         klimatické podmienky a v neposlednom rade aj   ako liehovín tak i destilátov, existujú stále veľ-  skej činnosti, surovinu pochádzajúcu z ovo-
         zvyklosti a tradície v regiónoch.  ké kapacitné rezervy v tomto potravinárskom   cia z vlastnej pestovateľskej činnosti alebo
                                            sektore.                              med z vlastnej produkcie,
         Vývoj liehovarníckeho sektoru                                          -  destilát vyrobený súkromnou výrobou des-
         na Slovensku                       Do roku 2018 bolo možné na Slovensku pre-  tilátu nesmie byť predmetom predaja ani
         V minulosti bol jednotvárny, čo sa prejavova-  vádzkovať nasledovné typy výrobných lieho-  iného uvádzania na trh,
         lo malou rozmanitosťou a počtom liehovarov   varníckych podnikov vhodných pre výrobu al-  -  fyzická osoba je povinná oznámiť nadobud-

          36                4/2023
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41