Page 36 - Sady a vinice 04/2023
P. 36
destiláty
Súčasné podmienky výroby destilátov
História a tradícia výroby destilátov na našom území siaha až do strednej doby bronzovej,
približne 1400 rokov pred naším letopočtom, čo dokazuje najstaršia destilačná nádoba
objavená v okolí Spišského Štvrtku.
Ing. Mária Holotová, PhD., Ing. Paed. IGIP Fakulta ekonomiky a manažmentu, SPU v Nitre
Ing. Tomáš Holota, PhD., Ing. Paed. IGIP Technická fakulta, SPU v Nitre
ásledné archeologické výskumy objavili koholických nápojov (podľa Zákona 467/2002
v okolí dnešného Palárikova ďalšiu des- Z. z.):
Ntilačnú nádobu zo 4. až 5. storočia pred 1. Priemyselný liehovar (spracúvajúci cukorné
naším letopočtom, kedy na naše územie prenik- suroviny, škrobnaté suroviny a ostatné suro-
li Kelti. V období Rakúsko-Uhorska bola výroba viny prevoditeľné do skvasiteľnej formy)
destilátov realizovaná v liehovaroch, páleni- 2. Poľnohospodársky liehovar (spracúvajú-
ciach a nelegálnych domácich páleniciach. Po ci poľnohospodárske produkty a produkty
2. svetovej vojne a prebehnutej kolektivizácii sa štiepenia škrobu)
výroba destilátov sústredila do veľkých liehova- 3. Liehovar na destiláty (spracúvajúci ako
rov a úlohu pestovateľských páleníc prevzali zá- základnú surovinu ovocie, ovocné vína,
hradkárske združenia, ktoré poskytovali spraco- hroznové vína, odpady z výroby vína a zo
vanie ovocia do formy destilátu, ako aj na výrobu spracúvania ovocia, ako aj borievky, repu,
ovocných štiav vo svojich regiónoch. Po vzniku obilie, med, čakanku, alebo pivo na destilá-
Slovenskej republiky v 90-tych rokoch prebehla ty a tieto plní do spotrebiteľského balenia;
privatizácia aj v liehovarníckom priemysle, a zá- výrobné zariadenie neslúži na výrobu suro-
roveň začali vznikať súkromné pestovateľské pá- vého liehu alebo rafinovaného liehu)
lenice s modernými, dovtedy na Slovensku málo 4. Liehovar na pestovateľské pálenie ovocia
známymi technológiami. Na prelome milénia sme (poskytujúci službu pestovateľom a lieh vy-
na Slovensku evidovali niečo viac ako 100 pále- rába zo suroviny dodanej pestovateľmi)
níc a ďalší vývoj si môžete pozrieť na obrázku. Trh
s liehovarmi na pestovateľské pálenie ovocia sa Súkromná výroba ovocných destilátov
rozrastá oveľa väčšou rýchlosťou než akýkoľvek Od 1.1.2019 sa pridala Súkromná výroba ovoc-
iný potravinársky segment. Ide väčšinou o ma- ných destilátov so svojimi obmedzeniami
lé spoločnosti, ktoré zabezpečujú produkciu vo a špecifickým charakterom:
všetkých regiónoch Slovenska. Trh s liehovarmi na pestovateľské pálenie ovocia - súkromnú výrobu destilátu môže vykonávať
Za dve dekády sa počet páleníc takmer zdvoj- sa rozrastá oveľa väčšou rýchlosťou než akýkoľ- len fyzická osoba, ktorá dovŕšila 21 rokov,
násobil a dostal sa do stavu takzvaného vrchol- vek iný potravinársky segment. nebola odsúdená za trestný čin a ak bola
ného počtu subjektov na trhu. Z teritoriálneho uznaná vinnou zo spáchania priestupku
hľadiska máme na Slovensku regióny (kraje), na našom území. K väčšiemu nárastu prišlo podľa § 13a ods. 1 alebo 2 alebo priestupku
kde pripadá na jednu pálenicu približne 10 000 v 90-tych rokoch, kedy prišli na scénu liehova- podľa osobitného predpisu,24b) od nado-
obyvateľov. Pri týchto krajoch môžeme povedať, ry na ovocné destiláty menšieho, v niektorých budnutia právoplatnosti rozhodnutia o ulo-
že prišlo k presýteniu trhu a je tam veľký pred- prípadoch rodinného charakteru. Na prelome žení pokuty uplynuli viac ako tri roky,
poklad znižovania počtu páleníc. Zároveň máme milénia sme tu mali približne dve desiatky lie- - súkromnou výrobou destilátu možno vyro-
stále kraje, kde na približne 25 000 obyvateľov hovarov rôznych veľkostí a charakter vývoja od biť destilát obsahujúci menej ako 86 ob-
pripadá 1 pálenica. Z našich výskumov vyplý- roku 2012 môžete vidieť na obrázku. jemových percent etylalkoholu v objeme
va, že udržateľný počet páleníc sa pohybuje na Ako je uvedené na grafe, v roku 2012 bolo na najviac 25 l a. (litre absolútu / liter 100 %
úrovni 16 000 obyvateľov na 1 pálenicu. Tak ako Slovensku 30 liehovarov a v tom roku pripa- alkoholu) na fyzickú osobu a pre celú do-
sa vývoj počtu páleníc odvíja od počtu obyvate- dalo na jeden liehovar približne 180 000 oby- mácnosť spoločne,
ľov, tak sa odvíja aj od plochy kraja pripadajúcej vateľov. Postupne tento počet rýchlo narastal - možno vyrábať len v najviac 100-litrovom
na jednu pálenicu. V roku 2022 bol najexpono- a v roku 2022 sme tu už mali 58 liehovarov, čo certifikovanom destilačnom zariadení vo
vanejší Trenčiansky kraj, v ktorom pripadlo 72,6 značí zdvojnásobenie počtu v priebehu desia- vlastníctve fyzickej osoby,
km na 1 pálenicu. Najmenej exponované kraje tich rokov. S narastajúcim počtom liehovarov - možno destilovať len v mieste trvalého po-
2
boli na východnom a strednom Slovensku, kde začal priamo úmerne klesať pomer k počtu oby- bytu fyzickej osoby alebo v mieste, kde sa
2
na 1 pálenicu pripadá 200 – 300 km . Pri ploche vateľov a v roku 2022 pripadlo na jeden lieho- nachádza ovocný sad alebo záhrada v užíva-
je komplikovanejšie prisúdiť najideálnejší po- var približne 90 000 obyvateľov. Vzhľadom na ní fyzickej osoby,
mer počtu páleníc, vzhľadom na viacero vplýva- fakt, že liehovary sa posledných 20 rokov za- - na súkromnú výrobu destilátu je možné po-
júcich faktorov, ako sú reliéf a členitosť krajiny, čali viac orientovať na vývoz svojich produktov užiť výhradne ovocie z vlastnej pestovateľ-
klimatické podmienky a v neposlednom rade aj ako liehovín tak i destilátov, existujú stále veľ- skej činnosti, surovinu pochádzajúcu z ovo-
zvyklosti a tradície v regiónoch. ké kapacitné rezervy v tomto potravinárskom cia z vlastnej pestovateľskej činnosti alebo
sektore. med z vlastnej produkcie,
Vývoj liehovarníckeho sektoru - destilát vyrobený súkromnou výrobou des-
na Slovensku Do roku 2018 bolo možné na Slovensku pre- tilátu nesmie byť predmetom predaja ani
V minulosti bol jednotvárny, čo sa prejavova- vádzkovať nasledovné typy výrobných lieho- iného uvádzania na trh,
lo malou rozmanitosťou a počtom liehovarov varníckych podnikov vhodných pre výrobu al- - fyzická osoba je povinná oznámiť nadobud-
36 4/2023