Page 13 - Sady a vinice 04/2023
P. 13

reportáž


        Ovocné výsadby, ktoré sú momentálne na cel-
        kovej ploche približne 45 ha, sa nachádzajú
        nielen v bezprostrednom okolí firmy, ale sú
        aj rozptýlené na okolitých lokalitách tejto
        krásnej oblasti Bielych Karpát. Cieľ je v tomto
        prípade jasný. V maximálnej možnej miere sa
        budú snažiť využiť samozber dopestovaného
        ovocia v kombinácii s jeho ďalším spracovaním
        na rôzne produkty.

        Hlavnou prioritou samozber
        Pán Dobrodenka je už dlhé roky verný jahodám
        a pred rokmi bol v našich končinách práve on
        priekopníkom ich pestovania a odbytu formou
        samozberu. Odvtedy sa samozbery jahôd, ale
        aj iného ovocia stali populárne po celom Slo-
        vensku. Ako k tomu pán Dobrodenka dodáva,
        kedysi bola táto forma odbytu vnímaná tak,
        že ovocie si prichádzali naoberať hlavne ľudia,
        ktorí nemali dostatok financií. Dnes je to úplne
        inak. Oberačka sa berie ako výlet do prírody,   Mladá výsadba rezistentných odrôd jabloní. Ovocie bude určené hlavne na spracovanie na mušty.
        kde rodina strávi spolu príjemný, a zároveň aj
        užitočný čas.
        Pán Dobrodenka sa v prípade pestovania jahôd   pôdy pred výsadbou. Pri nej naozaj nešetria or-  Kedysi bola táto oblasť okolo Nového Mesta nad
        neženie za žiadnymi prehnanými výsledkami.   ganickou hmotou v podobe maštaľného hnoja,   Váhom známa pestovaním marhúľ, ale v posled-
        „Momentálne máme jahody vysadené na plo-  štandardne dodávajú 60 ton na hektár a potom   ných rokoch je to s nimi čoraz komplikovanejšie.
        che 6,25 ha a štandardne dosahujeme úrodu   nechajú pôdu rok oddychovať. Pri tomto systé-  Aj pán Dobrodenka potvrdzuje, že ich pokusy
        asi 12 ton z hektára. Viac ani nechceme. Prečo?   me výsadby jahody obmieňajú po štyroch ro-  s marhuľami sú zatiaľ bez úspechu. Ak ich nepo-
        Lebo keď chcete dosiahnuť vyššie úrody, záko-  koch. Postavené sú na dvoch odrodách, Daroyal   škodia neskoré mrazy, tak ich likviduje monilióza
        nite musíte dodávať výživu aj cez kvapkovú zá-  a Randezvous. Druhá z menovaných je novinka,   či apoplexia. Pri tejto téme sa dostávame k ex-
        vlahu. Výsledkom je, že máte aj prehustený po-  ktorá mala byť skoršia ako Daroyal a v podmien-  trémom počasia, ktoré neobchádzajú už žiadnu
        rast, ktorý musíte viac striekať, keďže sa tam   kach Holandska to naozaj tak je. Ako to však   lokalitu na Slovensku. Samozrejme, ako hovorí
        ľahšie šíria hubové ochorenia. My chceme mať   býva v tomto odbore, stačí zmeniť stanovis-  pán Dobrodenka, ide hlavne o problém vody a jej
        proste jahody, ktoré sa nemusíte báť odtrhnúť   ko a všetko je trochu inak, takže jej skorosť sa   nedostatku. Vody na závlahu je k dispozícii me-
        a zjesť priamo na poraste.“ Toto ovocie nemajú   v našich podmienkach zatiaľ nepotvrdila.   nej a zlé býva už aj rozloženie zrážok počas roka,
        zaregistrované ako bio, pretože každý pestova-  Červené aj čierne ríbezle majú vysadené na   preto aj v týchto výsadbách pristúpili k inštalácii
        teľ jahôd asi vie, že v tomto prípade sú určité   troch hektároch. Červené zastupujú odrody   doplnkovej kvapkovej závlahy.
        obmedzenia. Komplikovaný je boj s burinami,   Detvan a Jonkheer van Tets, pri čiernych rí-  Z extrémov počasia okrem prívalových daž-
        kde pán Dobrodenka preferuje mechanickú   bezliach zvolili odrodu Mailling Jet. Dobré   ďov hrozí aj riziko krupobitia. Také krupobitie
        likvidáciu burín plečkovaním, či využitie knoto-  skúsenosti majú zatiaľ s Detvanom, v porovna-  v minulom roku poškodilo napríklad mladú vý-
        vého aplikátora na bodovú likvidáciu, ktorá je   ní s druhou menovanou odrodou nemá sklon   sadbu mišpúľ, odrody Notthingham, ktorá je
        však maximálne šetrná.             k spŕchavaniu. Letné a jesenné maliny majú na   navrúbľovaná na hlohu. Ide o anglickú odrodu
        Pokiaľ ide o výživu, dôraz kladú hlavne na pôd-  tej istej výmere, ako doplnok vysadili na čer-  s mierne sploštenými hnedými plodmi, ktorá
        nu úrodnosť. To znamená dôkladnú prípravu   stvý konzum aj černice.    konzumne dozrieva až po prvých mrazíkoch.



























        S úsmevom ide všetko ľahšie. Kolektív pracovníkov spoločnosti emBIO.  Novú tvár získava aj budova sýpky, ktorá sa stane miestom rôznych podujatí.




                                                                                       4/2023                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18