Page 14 - Sady a vinice 04/2023
P. 14
reportáž
Druhým cieľom spracovanie Projekt ŽiTO v sýpke a ďalšie aktivity
Pôvodná myšlienka týchto výsadieb bola, ako Tento areál však ožíva aj vďaka ďalším zaují-
podotýka pán Dobrodenka, že čo sa nepoda- mavým aktivitám. Nový šat získala aj budova
rí pozbierať formou samozberu, to pôjde na bývalej sýpky. Je výsledkom projektu man-
spracovanie. To sa však v praxi nedá úplne re- želky pána Dobrodenku, ŽiTo v sýpke, ktoré
alizovať, keďže ručný zber je v súčasnosti už sa postupne stáva environmentálnym a ovo-
príliš nákladný. Preto výsadby realizujú aj s cinárskym strediskom. Ide nielen o samotnú
prihliadnutím na to, aby boli vhodné aj na me- budovu sýpky, kde je v pláne organizovať rôzne
chanizovaný zber. V tomto duchu vysadili na 10 workshopy, vzdelávacie programy či kultúrne
hektároch rezistentné odrody jabloní na bujne podujatia, ale aj jej okolie, ktoré dostáva novú
rastúcom podpníku A2, ktorý vytvorí mohutné tvár.
stromy vhodné na zber striasaním a následným Na novo vysadené aj staršie ovocné sady tu pri-
spracovaním plodov na mušty. Plánujú tiež do- rodzene nadväzuje prírodná záhrada či zavla-
sadiť výmeru červených a čiernych ríbezlí a ma- žovacie jazierko. Súčasťou areálu je aj detské
lín tak, aby bolo možné ich zberať kombajnom, ihrisko. Cieľom je vytvorenie priestoru, ktorý
ktorý im majú v najbližšej budúcnosti dodať bude inšpirovať návštevníkov, a zároveň ich aj
z Poľska. Tomu prispôsobujú aj spon výsadby, vzdelávať v oblasti environmentálnej. Postup-
ktorý je v riadku hustejší. ne by tu mala pribudnúť aj kaviareň a bistro
Ak si niekto myslí, že ovocie pozbierané kom- s vegetariánskou stravou, či malý obchodník
bajnom nie je dostatočne kvalitné, tak sa veľmi podporujúci lokálnych výrobcov, udržateľnosť
mýli. Ako pán Dobrodenka konštatuje, doba a ekologické zmýšľanie. V týchto priestoroch
veľmi pokročila a v Poľskú sú napríklad k dispo- sídli aj spoločnosť Ovocný strom, ktorá sa za-
zícii stroje, ktoré oberajú ovocie s následným merala na množenie a propagáciu starých od-
odbytom v obchodných reťazcoch, takže kvali- rôd.
ta zberu je skutočne vysoká.
V sadoch čakajú na zberačov aj maliny. S úsmevom ide všetko ľahšie
Pestrý sortiment produktov Doba je ťažká a dôvodov na úsmev čoraz me-
Pokiaľ ide o spracovateľskú technológiu, poda- nej. Starostí má každý z nás dosť, preto ďalšou
rilo sa im vypracovať a podať projekt a na jeseň následné spracovanie, napríklad nakladaním pridanou hodnotou, ktorou tu naozaj nešetria,
by tu mala už byť v prevádzke muštáreň aj su- či kvasením. A prečo biozelenina? Ako hovorí je úsmev a milé slovo. Pozitívny duch cítiť aj v
šička. Zákazník tak bude mať možnosť zakúpiť pán Dobrodenka, pretože slovenská zelenina ľuďoch, ktorí stoja za touto firmou. Momen-
si nielen spracovaný produkt, ale v prípade v kategórii bio sa momentálne jednoducho ani tálne tu stály kolektív tvorí päť zamestnancov,
záujmu sa aj zúčastniť celého procesu a po- nedá zohnať. na pomoc si volajú v prípade potreby brigád-
zrieť si, ako takéto produkty vlastne vznikajú, Plánovaný sortiment produktov bude teda nikov. Ako dodáva pán Dobrodenka, ich prvo-
prípadne si doniesť vlastné ovocie na spraco- skutočne pestrý, ale kde sa bude dať kúpiť? Na radý cieľ je spokojný zákazník, ktorý sa sem
vanie. A o aké produkty pôjde? Okrem muštov predaj jahôd zatiaľ využívajú veľmi nápadito bude rád aj vracať: „Každý z nás má slobodné
z jedného druhu ovocia aj kombinácií to bude a vtipne vyzdobené malé predajničky s motív- právo si vybrať, kde a čo bude nakupovať. My
aj sušenie. A ďalšie produkty sú stále v procese mi, ktoré vytvoril uznávaný maliar Rado Ja- nechceme ísť hlavou proti múru, ale chceme
tvorby. Ako dodáva pán Dobrodenka, vníma to rábek z Moravského Lieskového a jeho motívy rozšíriť výber týchto možností. A chceme, aby
ako takú dobrodružnú cestu za znovu objavo- zdobia aj tričká, ktoré tu dostanete ako malý u nás ľudia dostali okrem kvalitného lokálneho
vaním zabudnutých chutí ovocia a možností ich darček. Hneď pri vstupe do areálu je v pláne ovocia, vyrobeného šetrne a ekologicky, aj pri-
spracovania inšpirovaných kuchyňami našich vybudovať väčšiu predajňu, kde bude k dispo- danú hodnotu. Cieľom je, aby toto miesto bolo
starých mám. V tomto duchu stále hľadá rôzne zícii celý sortiment čerstvého aj spracovaného nielen o pestovaní a spracovaní ovocia, ale aby
ďalšie možnosti. ovocia a zeleniny. A pre stálych verných zá- sa stalo aj akýmsi strediskom, kde sa dá dobre
Aby toho nebolo málo, ďalšou výzvou, ktorú kazníkov je tu pripravené aj malé prekvapenie stráviť voľný čas.“
v najbližšej budúcnosti chcú realizovať, je pes- v podobe bonusovej vernostnej karty so zaují- Eva Nováková
tovanie zeleniny ekologickým spôsobom a jej mavými zľavami. Snímky: Eva Nováková, archív emBIO
Ovocie si môžete kúpiť vo vtipne a zaujímavo vyzdobených predajniach. Samozber ponúka možnosť stráviť čas vonku v prírode, a zároveň si naobe-
rať aj chutné ovocie.
14 4/2023