Page 14 - Sady a vinice 04/2023
P. 14

reportáž


         Druhým cieľom spracovanie                                              Projekt ŽiTO v sýpke a ďalšie aktivity
         Pôvodná myšlienka týchto výsadieb bola, ako                            Tento areál však ožíva aj vďaka ďalším zaují-
         podotýka pán Dobrodenka, že čo sa nepoda-                              mavým aktivitám. Nový šat získala aj budova
         rí pozbierať formou samozberu, to pôjde na                             bývalej sýpky. Je výsledkom projektu man-
         spracovanie. To sa však v praxi nedá úplne re-                         želky pána Dobrodenku, ŽiTo v sýpke, ktoré
         alizovať, keďže ručný zber je v súčasnosti už                          sa postupne stáva environmentálnym a ovo-
         príliš nákladný. Preto výsadby realizujú aj s                          cinárskym strediskom. Ide nielen o samotnú
         prihliadnutím na to, aby boli vhodné aj na me-                         budovu sýpky, kde je v pláne organizovať rôzne
         chanizovaný zber. V tomto duchu vysadili na 10                         workshopy, vzdelávacie programy či kultúrne
         hektároch rezistentné odrody jabloní na bujne                          podujatia, ale aj jej okolie, ktoré dostáva novú
         rastúcom podpníku A2, ktorý vytvorí mohutné                            tvár.
         stromy vhodné na zber striasaním a následným                           Na novo vysadené aj staršie ovocné sady tu pri-
         spracovaním plodov na mušty. Plánujú tiež do-                          rodzene nadväzuje prírodná záhrada či zavla-
         sadiť výmeru červených a čiernych ríbezlí a ma-                        žovacie jazierko. Súčasťou areálu je aj detské
         lín tak, aby bolo možné ich zberať kombajnom,                          ihrisko. Cieľom je vytvorenie priestoru, ktorý
         ktorý im majú v najbližšej budúcnosti dodať                            bude inšpirovať návštevníkov, a zároveň ich aj
         z Poľska. Tomu prispôsobujú aj spon výsadby,                           vzdelávať v oblasti environmentálnej. Postup-
         ktorý je v riadku hustejší.                                            ne by tu mala pribudnúť aj kaviareň a bistro
         Ak si niekto myslí, že ovocie pozbierané kom-                          s vegetariánskou stravou, či malý obchodník
         bajnom nie je dostatočne kvalitné, tak sa veľmi                        podporujúci lokálnych výrobcov, udržateľnosť
         mýli. Ako pán Dobrodenka konštatuje, doba                              a ekologické zmýšľanie. V týchto priestoroch
         veľmi pokročila a v Poľskú sú napríklad k dispo-                       sídli aj spoločnosť Ovocný strom, ktorá sa za-
         zícii stroje, ktoré oberajú ovocie s následným                         merala na množenie a propagáciu starých od-
         odbytom v obchodných reťazcoch, takže kvali-                           rôd.
         ta zberu je skutočne vysoká.
                                            V sadoch čakajú na zberačov aj maliny.   S úsmevom ide všetko ľahšie
         Pestrý sortiment produktov                                             Doba je ťažká a dôvodov na úsmev čoraz me-
         Pokiaľ ide o spracovateľskú technológiu, poda-                         nej. Starostí má každý z nás dosť, preto ďalšou
         rilo sa im vypracovať a podať projekt a na jeseň   následné spracovanie, napríklad nakladaním   pridanou hodnotou, ktorou tu naozaj nešetria,
         by tu mala už byť v prevádzke muštáreň aj su-  či  kvasením. A prečo biozelenina? Ako hovorí   je úsmev a milé slovo. Pozitívny duch cítiť aj v
         šička. Zákazník tak bude mať možnosť zakúpiť   pán Dobrodenka, pretože slovenská zelenina   ľuďoch, ktorí stoja za touto firmou. Momen-
         si nielen spracovaný produkt, ale v prípade   v kategórii bio sa momentálne jednoducho ani   tálne tu stály kolektív tvorí päť zamestnancov,
         záujmu sa aj zúčastniť celého procesu a po-  nedá zohnať.              na pomoc si volajú v prípade potreby brigád-
         zrieť si, ako takéto produkty vlastne vznikajú,   Plánovaný sortiment produktov bude teda   nikov. Ako dodáva pán Dobrodenka, ich prvo-
         prípadne si doniesť vlastné ovocie na spraco-  skutočne pestrý, ale kde sa bude dať kúpiť? Na   radý cieľ je spokojný zákazník, ktorý sa sem
         vanie. A o aké produkty pôjde? Okrem muštov   predaj jahôd zatiaľ využívajú veľmi nápadito   bude rád aj vracať: „Každý z nás má slobodné
         z jedného druhu ovocia aj kombinácií to bude   a vtipne vyzdobené malé predajničky s motív-  právo si vybrať, kde a čo bude nakupovať. My
         aj sušenie. A ďalšie produkty sú stále v procese   mi, ktoré vytvoril uznávaný maliar Rado Ja-  nechceme ísť hlavou proti múru, ale chceme
         tvorby. Ako dodáva pán Dobrodenka, vníma to   rábek z Moravského Lieskového a jeho motívy   rozšíriť výber týchto možností. A chceme, aby
         ako takú dobrodružnú cestu za znovu objavo-  zdobia aj tričká, ktoré tu dostanete ako malý   u nás ľudia dostali okrem kvalitného lokálneho
         vaním zabudnutých chutí ovocia a možností ich   darček. Hneď pri vstupe do areálu je v pláne   ovocia, vyrobeného šetrne a ekologicky, aj pri-
         spracovania inšpirovaných kuchyňami našich   vybudovať väčšiu predajňu, kde bude k dispo-  danú hodnotu. Cieľom je, aby toto miesto bolo
         starých mám. V tomto duchu stále hľadá rôzne   zícii celý sortiment čerstvého aj spracovaného   nielen o pestovaní a spracovaní ovocia, ale aby
         ďalšie možnosti.                   ovocia a zeleniny. A pre stálych verných zá-  sa stalo aj akýmsi strediskom, kde sa dá dobre
         Aby toho nebolo málo, ďalšou výzvou, ktorú   kazníkov je tu pripravené aj malé prekvapenie   stráviť voľný čas.“
         v najbližšej budúcnosti chcú realizovať, je pes-  v podobe bonusovej vernostnej karty so zaují-  Eva Nováková
         tovanie zeleniny ekologickým spôsobom a jej   mavými zľavami.                  Snímky: Eva Nováková, archív emBIO






















         Ovocie si môžete kúpiť vo vtipne a zaujímavo vyzdobených predajniach.  Samozber ponúka možnosť stráviť čas vonku v prírode, a zároveň si naobe-
                                                              rať aj chutné ovocie.

          14                4/2023
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19