Page 16 - Sady a vinice 04/2023
P. 16

práce v sade

         Júl a august v ovocnom sade




         Doterajší priebeh vegetácie v pestovateľskom roku 2023 môžeme zatiaľ hodnotiť ako jeden z tých
         horších, nielen vďaka poškodeniu plodov a kvetov v jarnom období pôsobením mrazu, ale aj
         zvýšeným výskytom určitých biotických faktorov, ako poškodenie porastov voškami, prípadne
         chrastavitosťou jadrovín. V jarnom období, aj keď to už na viacerých stromoch nevidíme, sa broskyne
         pasovali s kučeravosťou, ktorej relatívne teplý, vlhký a upršaný marec priam vyhovoval. Okrem
         pestovateľov jadrovín a kôstkovín určite nejasajú ani jahodári, ktorých porasty vo výraznej miere
         poškodila šedá hniloba.  

         Ing. Jakub Mankovecký, PhD., Ústav záhradníctva FZKI SPU v Nitre

         Fenologická fáza dozrievania plodov   na základe komplexného posúdenia chuťo-  prác a zabezpečenie všetkých materiálno-
         V prvých fázach sú budúce mladé plody z po-  vých vlastností, konzistencie a arómy posu-  -technických aspektov potrebných pre bez-
         hľadu zloženia podobné ostatným častiam   dzovaných plodov. V prípade tejto metódy   problémový zber. Dôležité je predovšetkým
         rastliny. V priebehu ďalšieho dozrievania sa   je prakticky nemožné stanoviť zber ovocia   zabezpečenie dostatočného počtu zberačov,
         mení zloženie aj stavba plodu. V plodoch sa   určeného pre následné skladovanie, preto sa   nádob určených na zber, skladových, ale aj
         hromadia asimiláty, cukry, fenolické látky   táto metóda používa predovšetkým pre kôst-  odbytových kapacít. Množstvo pozberaného
         a pozitívne je ovplyvnená aj koncentrácia ky-  koviny, v prípade ktorých sa s viac týždňovým   ovocia je ovplyvnené viacerými faktormi, pre-
         selín. V prípade škrupinového ovocia sa znižuje   skladovaním nepočíta.   dovšetkým množstvom a kvalitou úrody, veľ-
         obsah vody.                        Kôstkoviny sa väčšinou zberajú, keď dosiahnu   kosťou plodov, hustotou porastu, vekom vý-
         Významný vplyv na trvanie a priebeh má pre-  vrchol svojich chuťových vlastností, prípadne   sadby, výškou porastu, dennou teplotou, ale
         dovšetkým ovocný druh a odroda. V prípade   2 až 3 dni predtým. Podobne je to aj v prípade   aj motiváciou zberačov v podobe mzdy. Pra-
         jadrovín môžeme pozorovať širokú škálu odrôd   drobného ovocia. Uvedený spôsob stanovenia   covné výkony zberačov sa znižujú v prípade
         dozrievajúcich v rôznych obdobiach (letné,   je síce subjektívny, ale vo väčšine prípadov   vyšších tvarov ovocných drevín, zaburinenosti
         jesenné, zimné). V tomto období je potrebné,   a menších pestovateľov marhúľ, broskýň, ale   sadu, nižšej úrody.
         aby bol strom dobre zásobený živinami a vo-  aj sliviek pohodlne postačuje. Pri druhoch   Nielen vo veľkovýrobe, ale aj u malých pes-
         dou. V opačnom prípade by sa mohla znížiť   ovocia, pre ktoré je charakteristické líčko   tovateľov sa nájdu plody, ktoré nevyhovujú
         veľkosť plodov a dokonca spôsobiť aj ich pred-  krycej farby, je vyfarbenie plodov pochádza-  štandardom určeným na okamžitý priamy
         časný opad. V prípade výrazného prehnojenia   júcich z rôznych častí koruny nevyrovnané.   konzum alebo skladovanie. Plody sú menšie,
         sa znižuje doba skladovania plodov.  Zber je vhodné realizovať na viackrát. V prípa-  menej vyfarbené alebo sú čiastočne defor-
                                            de viacerých odrôd, napr. jabloní, je dôležité   mované. Niektoré špecifické druhy a odrody
         Organoleptické a vizuálne posúdenie   práve vyfarbenie líčka, keďže aj tento aspekt   sú určené iba na spracovanie a nie na priamy
         zrelosti a výber vhodného termínu   má vplyv na výslednú cenu ovocia.   konzum, či už z dôvodu špecifického zberu
         zberu                              Okrem optimálneho stanovenia termínu zberu   alebo problematického spôsobu skladovania.
         Jednoduchý spôsob výberu termínu zberu je   je vhodné myslieť aj na možnosti zberových   V takom prípade je ovocie určené na spraco-































         Prejavy zanedbania aplikácie vápenatých hnojív   Symptomatický prejav napadnutia plodov chras-  Prejav napadnutia plodov múčnatkou na plo-
         v období intenzívneho rastu plodov v podobe   tavitosťou jabloní.      doch bezprostredne pred dozretím.
         horkej škvrnitosti plodov.

          16                4/2023
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21