Page 16 - Sady a vinice 04/2023
P. 16
práce v sade
Júl a august v ovocnom sade
Doterajší priebeh vegetácie v pestovateľskom roku 2023 môžeme zatiaľ hodnotiť ako jeden z tých
horších, nielen vďaka poškodeniu plodov a kvetov v jarnom období pôsobením mrazu, ale aj
zvýšeným výskytom určitých biotických faktorov, ako poškodenie porastov voškami, prípadne
chrastavitosťou jadrovín. V jarnom období, aj keď to už na viacerých stromoch nevidíme, sa broskyne
pasovali s kučeravosťou, ktorej relatívne teplý, vlhký a upršaný marec priam vyhovoval. Okrem
pestovateľov jadrovín a kôstkovín určite nejasajú ani jahodári, ktorých porasty vo výraznej miere
poškodila šedá hniloba.
Ing. Jakub Mankovecký, PhD., Ústav záhradníctva FZKI SPU v Nitre
Fenologická fáza dozrievania plodov na základe komplexného posúdenia chuťo- prác a zabezpečenie všetkých materiálno-
V prvých fázach sú budúce mladé plody z po- vých vlastností, konzistencie a arómy posu- -technických aspektov potrebných pre bez-
hľadu zloženia podobné ostatným častiam dzovaných plodov. V prípade tejto metódy problémový zber. Dôležité je predovšetkým
rastliny. V priebehu ďalšieho dozrievania sa je prakticky nemožné stanoviť zber ovocia zabezpečenie dostatočného počtu zberačov,
mení zloženie aj stavba plodu. V plodoch sa určeného pre následné skladovanie, preto sa nádob určených na zber, skladových, ale aj
hromadia asimiláty, cukry, fenolické látky táto metóda používa predovšetkým pre kôst- odbytových kapacít. Množstvo pozberaného
a pozitívne je ovplyvnená aj koncentrácia ky- koviny, v prípade ktorých sa s viac týždňovým ovocia je ovplyvnené viacerými faktormi, pre-
selín. V prípade škrupinového ovocia sa znižuje skladovaním nepočíta. dovšetkým množstvom a kvalitou úrody, veľ-
obsah vody. Kôstkoviny sa väčšinou zberajú, keď dosiahnu kosťou plodov, hustotou porastu, vekom vý-
Významný vplyv na trvanie a priebeh má pre- vrchol svojich chuťových vlastností, prípadne sadby, výškou porastu, dennou teplotou, ale
dovšetkým ovocný druh a odroda. V prípade 2 až 3 dni predtým. Podobne je to aj v prípade aj motiváciou zberačov v podobe mzdy. Pra-
jadrovín môžeme pozorovať širokú škálu odrôd drobného ovocia. Uvedený spôsob stanovenia covné výkony zberačov sa znižujú v prípade
dozrievajúcich v rôznych obdobiach (letné, je síce subjektívny, ale vo väčšine prípadov vyšších tvarov ovocných drevín, zaburinenosti
jesenné, zimné). V tomto období je potrebné, a menších pestovateľov marhúľ, broskýň, ale sadu, nižšej úrody.
aby bol strom dobre zásobený živinami a vo- aj sliviek pohodlne postačuje. Pri druhoch Nielen vo veľkovýrobe, ale aj u malých pes-
dou. V opačnom prípade by sa mohla znížiť ovocia, pre ktoré je charakteristické líčko tovateľov sa nájdu plody, ktoré nevyhovujú
veľkosť plodov a dokonca spôsobiť aj ich pred- krycej farby, je vyfarbenie plodov pochádza- štandardom určeným na okamžitý priamy
časný opad. V prípade výrazného prehnojenia júcich z rôznych častí koruny nevyrovnané. konzum alebo skladovanie. Plody sú menšie,
sa znižuje doba skladovania plodov. Zber je vhodné realizovať na viackrát. V prípa- menej vyfarbené alebo sú čiastočne defor-
de viacerých odrôd, napr. jabloní, je dôležité mované. Niektoré špecifické druhy a odrody
Organoleptické a vizuálne posúdenie práve vyfarbenie líčka, keďže aj tento aspekt sú určené iba na spracovanie a nie na priamy
zrelosti a výber vhodného termínu má vplyv na výslednú cenu ovocia. konzum, či už z dôvodu špecifického zberu
zberu Okrem optimálneho stanovenia termínu zberu alebo problematického spôsobu skladovania.
Jednoduchý spôsob výberu termínu zberu je je vhodné myslieť aj na možnosti zberových V takom prípade je ovocie určené na spraco-
Prejavy zanedbania aplikácie vápenatých hnojív Symptomatický prejav napadnutia plodov chras- Prejav napadnutia plodov múčnatkou na plo-
v období intenzívneho rastu plodov v podobe tavitosťou jabloní. doch bezprostredne pred dozretím.
horkej škvrnitosti plodov.
16 4/2023