Page 20 - Sady a vinice 04/2023
P. 20

ovocinárstvo

         Ochrana čerešní


         a višní v ekologickej produkcii





         Ing. Vladan Falta, Ph.D., Biocont Laboratory, spol. s r.o.

              erešne, višne aj slivky môžeme z hľadis-  Tabuľka 1: Zastúpenie kôstkovín v ČR v roku 2021.
              ka plošného zastúpenia zaradiť medzi      Produkčné sady celkom  Ekologická produkcia   Ekologická produkcia
         Čstredne významné ovocné druhy, na-  Ovocný druh      (ha)                (ha)               (%)
         sledujúce hneď po jadrovinách. Výmera čerešní   Čerešne  802              150                 19
         v ČR predstavovala v roku 2021 802 ha, v prípa-
         de višní 1242 ha. Podiel ekologických výsadieb   Višne  1242              17                  1
         je v porovnaní s marhuľami a broskyňami porov-  Slivky  1964              610                 31
         nateľný s výnimkou višní (tabuľka 1). Čerešne   Broskyne  213             101                 47
         a najmä višne sú zaujímavým ovocím z dietetic-  Marhule  788              117                 15
         kého hľadiska, pretože obsahujú množstvo látok
         s antioxidačnými účinkami. Vo väčšine ovocinár-
         skych podnikov nie sú hlavným ovocným dru-  V týchto systémoch nielen eliminujeme praska-  sú predovšetkým višne, pri čerešniach sa s prí-
         hom, ale podobne ako broskyne a marhule môžu   nie plodov a zabezpečíme vyrovnanosť ich veľko-  znakmi napadnutia stretávame menej. Patogén
         zohrávať stabilizačnú úlohu. To v súčasnej situ-  sti, ale môžeme elegantne vyriešiť ochranu proti   prezimuje na mumifikovaných plodoch a na jar
         ácii, keď predajné ceny jabĺk sú pod výrobnými   niektorým škodcom (vrtivka čerešňová, japon-  v čase kvetu dochádza k tvorbe konídií. Konídie
         nákladmi, môže ovocinárom pomôcť po stránke   ská vínna muška).        priľnú na bliznách a mycélium prerastá postup-
         ekonomickej. S cenami produkcie čerešní a višní                        ne cez semenníky až do dreva. Najprv dochádza
         to ale tiež nie je jednoduché a krátka skladova-  Ochrana proti patogénom   k vädnutiu a zasychaniu kvetov a neskôr celých
         teľnosť ovocia a pri čerešniach nároky na este-  Čerešne a višne môžu byť napádané niektorými   rodivých konárikov a letorastov, čo je prvý vi-
         tický vzhľad a veľkosť plodov dostávajú ovoci-  vírusmi, ako Apple mosaic virus (ApMV), Prune   diteľný symptomatický prejav ochorenia. Po-
         nárov pod tlak zo strany odberateľov. Ponuka   dwarf virus (PDV), Prunus necrotic ringspot vi-  stupne ale môžu odumrieť celé stromy, takže
         „červených“ kôstkovín v biokvalite by mohla po   rus (PNRSV), Little cherry virus a Apple chlorotic   pravidelné vykonávanie fungicídnej ochrany má
         stránke odbytu priniesť do podniku nový impulz,   leaf spot virus. Hlavným opatrením v prevencii   úplne zásadný význam. K najväčším infekciám
         a tak nie je od veci zamyslieť sa nad možnosťami   napadnutia vírusmi je výber bezvirózneho ma-  dochádza za chladného daždivého počasia so
         ekologického pestovania týchto druhov ovocia.   teriálu pri zakladaní výsadieb. Systematicky po-  vzdušnou vlhkosťou nad 80%. V priamej ochrane
         To je však v súčasnej dobe limitované možnos-  mocou fungicídov riešime ochranu proti nasle-  v ekologickej produkcii využívame prípravky na
         ťami nechemickej ochrany, čo platí najmä pre   dujúcim patogénom:      báze medi. Moniliózu spôsobujú rovnaké pato-
         čerešne a višne.                   -  Monilióza kôstkovín (Monilia laxa, M. fructi-  gény ako moníliovú hnilobu.
         S čerešňami i višňami sa stretávame vo všetkých   gena)                Základným preventívnym opatrením je preto
         ovocinárskych regiónoch ČR, nachádzame ich   -  Suchá škvrnitosť listov čerešne (Stigmina car-  obmedzenie rozvoja moníliovej hniloby a po-
         v podhorí Krkonôš, aj na južnej Morave. Uvádza   pophilla)             zberové odstraňovanie napadnutých mumifiko-
         sa, že čerešne aj višne vyžadujú zrážky 500-600   -  Škvrnitosť listov čerešne a višne (Blumeriella   vaných plodov. Približne 3-4 týždne po odkvit-
         mm, takže v teplejších regiónoch sa oplatí in-  japii)                 nutí stromov začíname pravidelné zásahy proti
         vestovať do závlahy. V každom prípade zohráva   -  Moníliová hniloba čerešne a višne  (Monilia   škvrnitosti listov čerešne, ktoré spočiatku spô-
         zásadnú úlohu rovnomerné rozloženie zrážok,   laxa, M. fructigena)     sobujú tvorbu drobných tmavočervených škvŕn
         pretože silné dažde, prichádzajúce v čase zre-  -  Glomerelová (koletotrichová) hniloba čereš-  na listoch a postupne žltnutie a opad listov.
         nia plodov po dlhšom období sucha, spôsobujú   ní, višní (Glomerella acutata)  Závažnosť choroby spočíva v tom, že postupne
         praskanie plodov. Z tohto dôvodu boli vyvinuté   -  Chrastavistosť čerešne (Venturia carpophila)  dochádza k odumieraniu celých stromov. Bionó-
         systémy s nadkrývaním výsadieb pomocou fólií.                          mia huby je obdobná ako pri chrastavitosti jab-
         Dážď je usmernený do medziradia a zásobovanie   Prvou hubovou chorobou, proti ktorej robíme   lone. Plodnice (apotécia) patogénu prezimujú
         stromov vodou zabezpečuje kvapková závlaha.   zásah, je monilióza. Citlivé na tohto patogéna   v opadanom lístí. V uvedenom období dochádza




















         Čerešne sú atraktívne ovocie s mnohostranným využitím.   Začínajúce ložisko suchej škvrnitosti listov kôstkovín na višniach.

          20                4/2023
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25