Page 20 - Sady a vinice 04/2023
P. 20
ovocinárstvo
Ochrana čerešní
a višní v ekologickej produkcii
Ing. Vladan Falta, Ph.D., Biocont Laboratory, spol. s r.o.
erešne, višne aj slivky môžeme z hľadis- Tabuľka 1: Zastúpenie kôstkovín v ČR v roku 2021.
ka plošného zastúpenia zaradiť medzi Produkčné sady celkom Ekologická produkcia Ekologická produkcia
Čstredne významné ovocné druhy, na- Ovocný druh (ha) (ha) (%)
sledujúce hneď po jadrovinách. Výmera čerešní Čerešne 802 150 19
v ČR predstavovala v roku 2021 802 ha, v prípa-
de višní 1242 ha. Podiel ekologických výsadieb Višne 1242 17 1
je v porovnaní s marhuľami a broskyňami porov- Slivky 1964 610 31
nateľný s výnimkou višní (tabuľka 1). Čerešne Broskyne 213 101 47
a najmä višne sú zaujímavým ovocím z dietetic- Marhule 788 117 15
kého hľadiska, pretože obsahujú množstvo látok
s antioxidačnými účinkami. Vo väčšine ovocinár-
skych podnikov nie sú hlavným ovocným dru- V týchto systémoch nielen eliminujeme praska- sú predovšetkým višne, pri čerešniach sa s prí-
hom, ale podobne ako broskyne a marhule môžu nie plodov a zabezpečíme vyrovnanosť ich veľko- znakmi napadnutia stretávame menej. Patogén
zohrávať stabilizačnú úlohu. To v súčasnej situ- sti, ale môžeme elegantne vyriešiť ochranu proti prezimuje na mumifikovaných plodoch a na jar
ácii, keď predajné ceny jabĺk sú pod výrobnými niektorým škodcom (vrtivka čerešňová, japon- v čase kvetu dochádza k tvorbe konídií. Konídie
nákladmi, môže ovocinárom pomôcť po stránke ská vínna muška). priľnú na bliznách a mycélium prerastá postup-
ekonomickej. S cenami produkcie čerešní a višní ne cez semenníky až do dreva. Najprv dochádza
to ale tiež nie je jednoduché a krátka skladova- Ochrana proti patogénom k vädnutiu a zasychaniu kvetov a neskôr celých
teľnosť ovocia a pri čerešniach nároky na este- Čerešne a višne môžu byť napádané niektorými rodivých konárikov a letorastov, čo je prvý vi-
tický vzhľad a veľkosť plodov dostávajú ovoci- vírusmi, ako Apple mosaic virus (ApMV), Prune diteľný symptomatický prejav ochorenia. Po-
nárov pod tlak zo strany odberateľov. Ponuka dwarf virus (PDV), Prunus necrotic ringspot vi- stupne ale môžu odumrieť celé stromy, takže
„červených“ kôstkovín v biokvalite by mohla po rus (PNRSV), Little cherry virus a Apple chlorotic pravidelné vykonávanie fungicídnej ochrany má
stránke odbytu priniesť do podniku nový impulz, leaf spot virus. Hlavným opatrením v prevencii úplne zásadný význam. K najväčším infekciám
a tak nie je od veci zamyslieť sa nad možnosťami napadnutia vírusmi je výber bezvirózneho ma- dochádza za chladného daždivého počasia so
ekologického pestovania týchto druhov ovocia. teriálu pri zakladaní výsadieb. Systematicky po- vzdušnou vlhkosťou nad 80%. V priamej ochrane
To je však v súčasnej dobe limitované možnos- mocou fungicídov riešime ochranu proti nasle- v ekologickej produkcii využívame prípravky na
ťami nechemickej ochrany, čo platí najmä pre dujúcim patogénom: báze medi. Moniliózu spôsobujú rovnaké pato-
čerešne a višne. - Monilióza kôstkovín (Monilia laxa, M. fructi- gény ako moníliovú hnilobu.
S čerešňami i višňami sa stretávame vo všetkých gena) Základným preventívnym opatrením je preto
ovocinárskych regiónoch ČR, nachádzame ich - Suchá škvrnitosť listov čerešne (Stigmina car- obmedzenie rozvoja moníliovej hniloby a po-
v podhorí Krkonôš, aj na južnej Morave. Uvádza pophilla) zberové odstraňovanie napadnutých mumifiko-
sa, že čerešne aj višne vyžadujú zrážky 500-600 - Škvrnitosť listov čerešne a višne (Blumeriella vaných plodov. Približne 3-4 týždne po odkvit-
mm, takže v teplejších regiónoch sa oplatí in- japii) nutí stromov začíname pravidelné zásahy proti
vestovať do závlahy. V každom prípade zohráva - Moníliová hniloba čerešne a višne (Monilia škvrnitosti listov čerešne, ktoré spočiatku spô-
zásadnú úlohu rovnomerné rozloženie zrážok, laxa, M. fructigena) sobujú tvorbu drobných tmavočervených škvŕn
pretože silné dažde, prichádzajúce v čase zre- - Glomerelová (koletotrichová) hniloba čereš- na listoch a postupne žltnutie a opad listov.
nia plodov po dlhšom období sucha, spôsobujú ní, višní (Glomerella acutata) Závažnosť choroby spočíva v tom, že postupne
praskanie plodov. Z tohto dôvodu boli vyvinuté - Chrastavistosť čerešne (Venturia carpophila) dochádza k odumieraniu celých stromov. Bionó-
systémy s nadkrývaním výsadieb pomocou fólií. mia huby je obdobná ako pri chrastavitosti jab-
Dážď je usmernený do medziradia a zásobovanie Prvou hubovou chorobou, proti ktorej robíme lone. Plodnice (apotécia) patogénu prezimujú
stromov vodou zabezpečuje kvapková závlaha. zásah, je monilióza. Citlivé na tohto patogéna v opadanom lístí. V uvedenom období dochádza
Čerešne sú atraktívne ovocie s mnohostranným využitím. Začínajúce ložisko suchej škvrnitosti listov kôstkovín na višniach.
20 4/2023