Page 24 - Sady a vinice 04/2023
P. 24

ovocinárstvo

         Výsledky projektu BIOFRUITNET



         (Boosting Innovation in Organic FRUIT production

         through stronger NETworks)



         Ochrana proti škodcom a chorobám je veľkým problémom pestovateľov ekologického ovocia.
         Prípravky pre ekologické poľnohospodárstvo sú oproti integrovanému systému obmedzené. Mnoho
         ekologických pestovateľov ovocia v Európe prispôsobilo pre danú lokalitu svoje vlastné postupy
         a techniky, aby úspešne zvládli problém ekologickej ochrany. Tieto cenné praktické znalosti však
         často zostávajú na miestnej úrovni, namiesto toho, aby boli zdieľané s pestovateľmi ovocia v iných
         regiónoch, ktorí čelia rovnakým problémom. Prepojenie praktických poznatkov v odvetví produkcie
         ekologického ovocia v celej Európe a sprístupnenie týchto úspešných metód pestovania je jedným
         z cieľov projektu BIOFRUITNET, ktorý je riešený v programe Horizont 2020.


         Ing. Radek Vávra Ph.D., Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.

             rojekt bol koordinovaný medzinárodnou
             asociáciou ekologických poľnohospo-
        Pdárov Naturland (Nemecko) a riešený
         v spolupráci s 15 partnerskými organizáciami
         zastupujúcimi celkom jedenásť krajín Európy
         (obr. 1). Výskumný a šľachtiteľský ústav ovo-
         cinársky Holovousy s.r.o. bol vedúcim skupiny
         kôstkovín. Projekt sa začal v novembri 2019,
         riešenie bolo ukončené v máji 2023. Výsledkom
         projektu sú náučné videá, praktické návody,
         podcasty a výukové kurzy zamerané na ochra-
         nu proti chorobám a škodcom. Všetky vypraco-
         vané materiály sú teraz dostupné v anglickej
         verzii na webových stránkach www.biofruitnet.
         eu a https://organic-farmknowledge.org/.
         Dopyt európskeho trhu po bioproduktoch za-
         znamenal podľa štatistík o ekologickom poľ-
         nohospodárstve tempo rastu 8 % v roku 2021,
         čo sa v poslednom desaťročí takmer zdvojná-
         sobilo a dosiahlo hodnoty maloobchodných
         tržieb približne 41,4 miliárd EUR. Táto situá-
         cia je paralelná s politikou EÚ presadzujúcou   Kvitnúce pásy lákajú benefičné organizmy (foto E. Gothardová, ÚKZÚZ).
         rozšírenie ekologického poľnohospodárstva.
         Európska komisia (EK) predstavila v máji 2020   2030 dosiahnuť 25 % celkovej poľnohospodár-  mentácia ekologických postupov by sa mali
         stratégiu Z farmy na stôl (From Farm to Fork).   skej produkcie. Aká je situácia v ekologickej   uskutočňovať prostredníctvom dostupných
         Cieľom tejto stratégie je zabezpečiť udržateľný   produkcii ovocia? V súčasnej dobe je na eko-  alebo novozaložených informačných systémov.
         potravinový reťazec v rámci programu Zelená   logické pestovanie ovocia mierneho pásma   Nové technické vedecké poznatky a aplikova-
         dohoda pre Európu (European Green Deal), čo   vyčlenených v EÚ 138 442 ha, čo predstavuje   teľné znalosti na základe osobných skúseností
         je súbor politických iniciatív Európskej komi-  5,2 % z celkovej plochy ovocia mierneho pásma   (know-how či odborných znalostí) získaných
         sie, ktorých hlavným cieľom je dosiahnuť, aby   (graf 2).              praxou sú zásadné pre zabezpečenie úspešné-
         Európa bola v roku 2050 klimaticky neutrálna.   Ekologickí pestovatelia ovocia potrebujú zvýšiť   ho riadenia systémov ekologického pestovania
         Stratégia Z farmy na stôl si kladie za základný   svoju ponuku na dosiahnutie cieľov stanovenej   plodín. Tok informácií medzi vedcami, porad-
         cieľ urýchliť prechod k udržateľnému potra-  stratégie EK, a čo je dôležitejšie, počet ekolo-  cami a poľnohospodármi je zamýšľaný ako dy-
         vinovému systému v Európe, ktorý by mal mať   gických výrobcov v EÚ sa musí zvyšovať rýchlej-  namický a interaktívny proces. Napriek tomu
         neutrálny alebo pozitívny dopad na životné   šie. Konverzia systémov konvenčných na eko-  prenos informácií pre ekologických pestovate-
         prostredie, pomôcť zmierniť zmenu klímy a pri-  logické je však náročnou cestou.  ľov ovocia (proces zhora nadol) nie je obvykle
         spôsobiť sa jej dopadom, zvrátiť stratu biodi-  Ekologické poľnohospodárstvo, a to platí naj-  účinný. V niektorých prípadoch a krajinách,
         verzity, zabezpečiť potravinovú bezpečnosť,   mä pre produkciu ovocia, je náročné na odliš-  ako napr. Nemecko, Holandsko alebo severné
         zachovať cenovú dostupnosť potravín a podpo-  né pestovateľské znalosti a je tiež technicky   Taliansko, je prenos znalostí pomerne úspešne
         rovať konkurencieschopnosť dodávateľského   náročné. Pre podporu ekologických poľnohos-  aplikovaný odborníkmi, ktorí sa zaoberajú eko-
         sektora EÚ. Výmera poľnohospodárskej pôdy,   podárov počas fázy konverzie a na zvýšenie   logickou produkciou.
         obhospodarovaná v ekologickom systéme,   úrod ekologických ovocných systémov je preto   Prekonanie ťažkostí a zlepšenie prenosu zna-
         vzrástla v EÚ-28 v rokoch 2012 – 2018 o 33,7 %   nutné podporovať zdieľanie pestovateľských   lostí prepojením výskumu s praxou, najmä
         (graf 1). Ekologická produkcia by mala do roku   znalostí a skúseností. Tento prenos a imple-  v oblasti udržateľného poľnohospodárstva

          24                4/2023
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29