Page 24 - Sady a vinice 04/2023
P. 24
ovocinárstvo
Výsledky projektu BIOFRUITNET
(Boosting Innovation in Organic FRUIT production
through stronger NETworks)
Ochrana proti škodcom a chorobám je veľkým problémom pestovateľov ekologického ovocia.
Prípravky pre ekologické poľnohospodárstvo sú oproti integrovanému systému obmedzené. Mnoho
ekologických pestovateľov ovocia v Európe prispôsobilo pre danú lokalitu svoje vlastné postupy
a techniky, aby úspešne zvládli problém ekologickej ochrany. Tieto cenné praktické znalosti však
často zostávajú na miestnej úrovni, namiesto toho, aby boli zdieľané s pestovateľmi ovocia v iných
regiónoch, ktorí čelia rovnakým problémom. Prepojenie praktických poznatkov v odvetví produkcie
ekologického ovocia v celej Európe a sprístupnenie týchto úspešných metód pestovania je jedným
z cieľov projektu BIOFRUITNET, ktorý je riešený v programe Horizont 2020.
Ing. Radek Vávra Ph.D., Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o.
rojekt bol koordinovaný medzinárodnou
asociáciou ekologických poľnohospo-
Pdárov Naturland (Nemecko) a riešený
v spolupráci s 15 partnerskými organizáciami
zastupujúcimi celkom jedenásť krajín Európy
(obr. 1). Výskumný a šľachtiteľský ústav ovo-
cinársky Holovousy s.r.o. bol vedúcim skupiny
kôstkovín. Projekt sa začal v novembri 2019,
riešenie bolo ukončené v máji 2023. Výsledkom
projektu sú náučné videá, praktické návody,
podcasty a výukové kurzy zamerané na ochra-
nu proti chorobám a škodcom. Všetky vypraco-
vané materiály sú teraz dostupné v anglickej
verzii na webových stránkach www.biofruitnet.
eu a https://organic-farmknowledge.org/.
Dopyt európskeho trhu po bioproduktoch za-
znamenal podľa štatistík o ekologickom poľ-
nohospodárstve tempo rastu 8 % v roku 2021,
čo sa v poslednom desaťročí takmer zdvojná-
sobilo a dosiahlo hodnoty maloobchodných
tržieb približne 41,4 miliárd EUR. Táto situá-
cia je paralelná s politikou EÚ presadzujúcou Kvitnúce pásy lákajú benefičné organizmy (foto E. Gothardová, ÚKZÚZ).
rozšírenie ekologického poľnohospodárstva.
Európska komisia (EK) predstavila v máji 2020 2030 dosiahnuť 25 % celkovej poľnohospodár- mentácia ekologických postupov by sa mali
stratégiu Z farmy na stôl (From Farm to Fork). skej produkcie. Aká je situácia v ekologickej uskutočňovať prostredníctvom dostupných
Cieľom tejto stratégie je zabezpečiť udržateľný produkcii ovocia? V súčasnej dobe je na eko- alebo novozaložených informačných systémov.
potravinový reťazec v rámci programu Zelená logické pestovanie ovocia mierneho pásma Nové technické vedecké poznatky a aplikova-
dohoda pre Európu (European Green Deal), čo vyčlenených v EÚ 138 442 ha, čo predstavuje teľné znalosti na základe osobných skúseností
je súbor politických iniciatív Európskej komi- 5,2 % z celkovej plochy ovocia mierneho pásma (know-how či odborných znalostí) získaných
sie, ktorých hlavným cieľom je dosiahnuť, aby (graf 2). praxou sú zásadné pre zabezpečenie úspešné-
Európa bola v roku 2050 klimaticky neutrálna. Ekologickí pestovatelia ovocia potrebujú zvýšiť ho riadenia systémov ekologického pestovania
Stratégia Z farmy na stôl si kladie za základný svoju ponuku na dosiahnutie cieľov stanovenej plodín. Tok informácií medzi vedcami, porad-
cieľ urýchliť prechod k udržateľnému potra- stratégie EK, a čo je dôležitejšie, počet ekolo- cami a poľnohospodármi je zamýšľaný ako dy-
vinovému systému v Európe, ktorý by mal mať gických výrobcov v EÚ sa musí zvyšovať rýchlej- namický a interaktívny proces. Napriek tomu
neutrálny alebo pozitívny dopad na životné šie. Konverzia systémov konvenčných na eko- prenos informácií pre ekologických pestovate-
prostredie, pomôcť zmierniť zmenu klímy a pri- logické je však náročnou cestou. ľov ovocia (proces zhora nadol) nie je obvykle
spôsobiť sa jej dopadom, zvrátiť stratu biodi- Ekologické poľnohospodárstvo, a to platí naj- účinný. V niektorých prípadoch a krajinách,
verzity, zabezpečiť potravinovú bezpečnosť, mä pre produkciu ovocia, je náročné na odliš- ako napr. Nemecko, Holandsko alebo severné
zachovať cenovú dostupnosť potravín a podpo- né pestovateľské znalosti a je tiež technicky Taliansko, je prenos znalostí pomerne úspešne
rovať konkurencieschopnosť dodávateľského náročné. Pre podporu ekologických poľnohos- aplikovaný odborníkmi, ktorí sa zaoberajú eko-
sektora EÚ. Výmera poľnohospodárskej pôdy, podárov počas fázy konverzie a na zvýšenie logickou produkciou.
obhospodarovaná v ekologickom systéme, úrod ekologických ovocných systémov je preto Prekonanie ťažkostí a zlepšenie prenosu zna-
vzrástla v EÚ-28 v rokoch 2012 – 2018 o 33,7 % nutné podporovať zdieľanie pestovateľských lostí prepojením výskumu s praxou, najmä
(graf 1). Ekologická produkcia by mala do roku znalostí a skúseností. Tento prenos a imple- v oblasti udržateľného poľnohospodárstva
24 4/2023