Page 29 - Sady a vinice 04/2023
P. 29

ovocinárstvo


        v opadnutých listoch, nedokáže však prezi-                             príznaky od roku 2003 tisíce pagaštanov a ich
        movať v pôde. Za prvý symptóm napadnutia                               intenzita varíruje z roka na rok. Mierne infi-
        možno považovať drobné, nepravidelné ale-                              kované stromy „krvácajú“ a majú praskliny na
        bo okrúhle, vodnaté škvrny žltozelenej far-                            jednej alebo viacerých vetvách alebo na časti
        by na listoch. Infikované miesta sa neskôr                             kmeňa a čiastočne odumretú korunu. Takéto
        sfarbia do červenohneda. Počas prvého roka                             stromy často vykazujú predčasný opad listov
        napadnutia sa na kôre vyskytnú tmavozele-                              na jeseň v dôsledku poškodenia lyka v kmeni
        né, vodnaté škvrny, ktoré postupne stmavnú                             a vetvách. Ak je v lete suché a horúce počasie,
        a tiež nadobudnú červenohnedé sfarbenie.                               vytekajúci bakteriálny exsudát môže zaschnúť
        Na výhonoch, ktoré odumrú, ostávajú visieť                             za vzniku tmavých chrást blízko výtokových
        listy počas jesene oveľa dlhšie v porovnaní so                         otvorov v kôre. Vytekanie bakteriálneho exsu-
        zdravými výhonmi. Ochorenie je nebezpečné                              dátu sa obnovuje v jeseni, z čoho vyplýva, že
        hlavne pre mladé kry, a to vo veku 1 – 5 rokov.                        aktivita patogénu je vyššia v jarnom a jesen-
        Rastliny, ktoré sú staršie, iba zriedka uhynú                          nom období. Pod kôrou nachádzame nekrotic-
        v dôsledku bakteriálnej infekcie, úroda však                           ké alebo odumreté lyko, s typickou oranžovo-
        môže byť značne nižšia. Okrem toho sa ná-                              hnedou farbou. S ohľadom na tieto okolnosti
        kaza môže vyskytnúť aj v škôlkach. Uvedené                             sa patogén teraz považuje za rozšírený po ce-
        ochorenie patrí medzi tzv. regulované neka-                            lej Veľkej Británii a pretože sa rozširuje najmä
        ranténne škodlivé organizmy, ktorých výskyt                            vetrom a dažďom, nie je veľa možností ako
        na rozmnožovacom materiály musí byť na nu-                             zabrániť jeho šíreniu. Momentálne nepozná-
        lovej hranici. To znamená, že sledovanie tejto                         me na túto chorobu žiadnu liečbu, je rozpra-
        choroby má význam hlavne v miestach výroby                             covaných niekoľko experimentálnych ošetre-
        sadeníc liesok. Tak, ako aj pri iných ochore-                          ní. Stromy, ktoré vykazujú čiastočnú infekciu,
        niach, aj pri bakteriálnom odumieraní liesky                           možno sledovať a poškodené vetvy odstrániť
        je dôležitá predovšetkým dôsledná kontrola                             podľa potreby.
        zdravotného stavu rozmnožovacieho materi-                              O biológii tohto škodcu sa vie veľmi málo.
        álu. V prípade podozrenia na výskyt odporú-                            Patogén je schopný prežiť v pôde bez prítom-
        čame infikované výhonky odstrániť spálením.   predčasne opadávať. V prípade neskoršieho   nosti hostiteľa až jeden rok, nevadí mu ani
        Pri samotnom ošetrovaní je potrebné dodržia-  napadnutia jadro orechov nebýva napadnuté   dlhé obdobie mrazu. Škodca napadá hostiteľa
        vať hygienické a sanitárne zásady, čím môže-  a postihnutý je len zelený obal. Zdrojom in-  cez rôzne trhlinky v kôre, prieduchy v listoch,
        te zabrániť prenosu baktérie z napadnutého   fekcie sú napadnuté konáre, kvetné púčiky,   rany po opadnutí listov a umelo spôsobené
        hostiteľa na zdravého. Okrem toho je možné   opadnuté listy a poškodené plody. Baktéria   poškodenia. Po napadnutí stromu vznikajú
        kry, ktoré ešte nerodia, ošetriť pomocou meď-  sa rozširuje hlavne po miernej zime. Šírenie   drobné lézie s bakteriálnym exsudátom, kde
        natých prípravkov. Ich ošetrenie sa odporúča   je zabezpečené v jarnom období, kedy bakté-  sa patogén rozmnožuje a rozširuje do celého
        robiť v septembri a druhýkrát v októbri. Ošet-  riu vietor roznáša na veľké vzdialenosti. Po   stromu. Patogén sa prenáša najmä vetrom
        renie rodiacich krov je ideálne až po zbere   opade listov na jeseň je potrebné ich vyhra-  a dažďom, ale aj ľudským faktorom. Jedná sa
        úrody.                             bať a kompostovať. Zber listov nezničí pô-  o prípady, keď pracovník vykonávajúci pre-
                                           vodcov ochorenia, pretože dokážu prezimo-  hliadku alebo ošetrenie príznakových pagaš-
        Baktériová spála orechov           vať aj v poškodených konároch. Odporúča sa   tanov si dôkladne neočistí odev a obuv a tak
        (Xanthomonas arboricola pv. juglandis)   odstrániť ich a následne rezné plochy ošetriť   isto pracovné náradie/vybavenie. Takto sa
        Baktériová spála orechov bola po prvýkrát po-  niektorým z prípravkov na ošetrenie rezných
        písaná v roku 1800 (Severná Amerika). Prvý   rán. Nepriamy účinok (momentálne neauto-
        výskyt v rámci Európy (rok 1940) bol zazna-  rizovaný v SR) môže mať postrek meďnatými
        menaný v Taliansku s následným šírením aj do   prípravkami konárov vo fenologickej fáze úpl-
        iných oblastí s pestovaním orecha. Ochorenie   ného nasadenia pukov.
        je rozšírené aj na území Slovenskej republiky.
        Ako vyplýva z názvu ochorenia, hostiteľskou   Pseudomonas syringae pv. aesculi
        rastlinou je orech kráľovský (Juglans regia),   Primárnou hostiteľskou rastlinou Pseudomo-
        ale aj iné druhy z rodu Juglans. V porovna-  nas syringae pv. aesculi je pagaštan konský
        ní s antraknózou orecha sa baktériová spála   (Aesculus hippocastanum), ale vyskytovať sa
        vyskytuje menej často a je aj menej škodlivá.   môže u celého Aesculus spp. (A. indica, Aescu-
        Baktéria na listoch vytvára hranaté mokvajú-  lus x carnea, A. flava). Škodca pravdepodobne
        ce škvrny, ktoré majú rôzne rozmery a tvary.   pochádza z Indie, kde hostiteľským stromom
        Postupne dochádza k spájaniu vytvorených   bol horský pagaštan (Aesculus indica). Cho-
        škvŕn, ktoré sú nepravidelné a tmavé. Zo stre-  roba bola prvýkrát zistená v USA v 30-tych ro-
        du škvrny pletivo vypadáva a listy zostávajú   koch minulého storočia, v Európe na prelome   patogén môže prenášať na dlhé vzdialenos-
        dierkovité. V prípade vhodných podmienok   tisícročí. Počas niekoľkých rokov sa rozšírila   ti. Priama ochrana (chemická, biologická) sa
        dochádza na okraji škvŕn k tvorbe bakteriál-  v západnej Európe, vrátane Veľkej Británie,   nevykonáva, dôležitý je dôsledný monitoring
        neho slizu. Listy sú deformované, ale neopa-  Holandska, Belgicka, severného Nemecka   pagaštanov a odstraňovanie príznakových
        dávajú. K základným symptómom patrí čer-  a severného Francúzska. Výskyty sa hlásili aj   častí napadnutých stromov (v prípade veľké-
        nanie žilnatiny listov. Na plodoch sú škvrny   z Írska, Nórska, Maďarska a Českej republiky.  ho napadnutia sa likvidujú celé stromy).
        spočiatku malé, hnedé a vodnaté. Postupne   K príznakom napadnutia pagaštanu patrí hr-
        sa zväčšujú, sú čierne a nepravidelné. Pleti-  dzavo sfarbená tekutina vytekajúca z trhlín  Fytoplazmy
        vo mäkne, prepadáva sa, až postupujúca ne-  v kôre na kmeni a vetvách a nekrotické lyko   Fytoplazmy predstavujú jednobunkové fyto-
        króza postihuje jadro. Takto napadnuté plo-  pod kôrou, čo často vedie k odumretiu stro-  patogénne prokaryotické mikroorganizmy,
        dy následne sčernajú, scvrkávajú sa a môžu   mu. Napríklad vo Veľkej Británii majú tieto   ktoré spôsobujú výrazné škody na mnohých


                                                                                       4/2023                29
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34