Page 25 - Sady a vinice 04/2023
P. 25
ovocinárstvo
znalostiam. Základnými výsledkami projektu sú
praktické návody, čo sú dvojstránkové výťahy
zahŕňajúce súčasný problém, návrh riešenia
a výhody inovačných postupov. Celkovo je vy-
pracovaných viac ako 100 týchto praktických
návodov, z toho je 65 praktických návodov za-
meraných na jablone a hrušky, 17 na kôstkovi-
ny a 20 na citrusové ovocie. Praktické riešenia
sa obvykle skladajú z preventívnych opatrení,
popisu životného cyklu patogéna alebo škodcu
a inovačné postupy regulácie týchto škodlivých
organizmov.
Praktické návody sú spracované zrozumi-
teľným jazykom vyhýbajúci sa vedeckým od-
borným výrazom a sú doplnené ilustračnými
fotografiami. V ekologických výsadbách je
veľká pozornosť venovaná biodiverzite, ktorá
Biodiverzita na ekologickej farme drobného ovoce v Holandsku. (foto R. Vávra). je podporným opatrením zvyšujúcim v sadoch
výskyt benefičných organizmov a prirodze-
a ekologického poľnohospodárstva, je kľú- produkcie ekologického ovocia v celej Európe ných nepriateľov pre reguláciu škodcov. V prí-
čovým prvkom. V tomto smere vyvíjajú úsilie a sprístupnenie týchto úspešných metód pes- pade odporúčania na priamu reguláciu chorôb
špecializované programy, ako je Európske tovania bolo jedným z cieľov projektu BIOFRU- a škodcov aplikáciou prípravkov povolených
partnerstvo v oblasti inovácií pre poľnohos- ITNET. Výsledkom projektu sú náučné videá, v ekologickom poľnohospodárstve sú uvedené
podársku produktivitu a udržateľnosť (EIP). praktické návody, podcasty a výukové kurzy optimálne termíny a odkazy na použitie pod-
Prijímajú sa nové nástroje na prepojenie zís- zamerané na ochranu proti chorobám a škod- porných rozhodovacích programov, umožňu-
kaných výsledkov výskumu s pestovateľmi, ako com v ekologickej produkcii ovocia. Praktické júce optimalizovať aplikácie. Ďalšie informácie
je Poľnohospodársky znalostný a informačný návody sú teraz prekladané do ďalších európ- je možné dohľadať v publikáciách, na ktoré
systém (Agricultural Knowledge and Innovation skych jazykov a budú postupne k dispozícii na sú uvedené citácie, prípadne je možné ďalšie
Systems; AKSIS). Priama využiteľnosť výsled- uvedených webových stránkach. K dispozícii informácie čerpať vo videách, ktoré je možné
kov výskumu a zabezpečenie partnerstva medzi budú aj preklady praktických návodov do slo- nájsť v odkazoch na príslušné webové stránky
výskumom a odborníkmi z praxe sa považujú za venčiny. Prvým krokom projektu bolo získať ak- alebo na kanále YouTube. Projekt BIOFRUITNET
nevyhnutné na zabezpečenie prijatia inovácií tuálny obrázok o tom, akým výzvam ekologickí sprístupnil široký súbor znalostí, ktoré sú v sú-
najmä v ekologickej produkcii ovocia. Ukáza- pestovatelia ovocia v Európe skutočne čelia, časnosti ťažko dostupné, a to v rôznych formá-
lo sa, že znalostne náročné poľnohospodár- a tiež o stratégiách, ktoré používajú, aby týmto toch. Nazhromaždené znalosti, pripravené pre
ske postupy, ako je ochrana proti chorobám výzvam čelili. Partneri projektu BIOFRUITNET prax, sú teraz plošne distribuované po celej EÚ
a škodcom v ekologickej produkcii, môžu ťažiť preto spustili online dotazník určený tech- a zamerané na rôznu cieľovú skupinu (pesto-
z nových metód výmeny znalostí, najmä pros- nickým poradcom a ovocinárom, komunikácia vatelia ovocia, študenti poľnohospodárskych
tredníctvom vzájomného priameho zdieľania prebiehala v 21 krajinách Európy. Zámerom škôl, poradcovia) pomocou nových informač-
informácií a skúseností skôr než klasického bolo zistiť aktuálne potreby a medzery v zna- ných nástrojov, ako sú krátke náučné videá,
šírenia odovzdávaním znalostí formou odbor- lostiach týkajúcich sa pestovania jadrového, výukové kurzy a podcasty.
ných publikácií. V tejto súvislosti je preto úlo- kôstkového a tiež citrusového ovocia, ako aj
ha informačných sietí považovaná za zásadnú osvedčených postupov a tiež zistiť, akým spô- Príspevok bol spracovaný v rámci riešenia pro-
pre podporu prijímania inovatívnych postupov. sobom by poľnohospodári preferovali prístup jektu BIOFRUITNET (Horizont 2020, grantová
Prepojenie praktických poznatkov v odvetví k týmto technickým informáciám a praktickým dohoda č. č. 862850).
Celková plocha ekologického zemědělství Plochy ovoce mírného pásuv ekologické produkci v
Název grafu
v EU -28 v letech 2012, 2018 (v ha) Plochy ovocia mierneho pásma
Evropě (v ha)
Celková plocha ekologického poľnohospodárstva
navýšení 33,7 %
v EÚ-28 v rokoch 2012, 2018 (v ha). Navýšenie 33,7%. v ekologickej produkcii v Európe (v ha).
13 438 168
10 047 896 broskve a
nektarinky 33237 jabloně a hrušně
57298
třešně 15870
meruňky 15938
slivoně 16099
2012 2012 2018 2018
Ekologické poľnohospodárstvo v EU – 28. Výmera ovocných druhov mierneho pásma v ekologickej produkcii
v Európe.
4/2023 25