Page 25 - Sady a vinice 04/2023
P. 25

ovocinárstvo


                                                                               znalostiam. Základnými výsledkami projektu sú
                                                                               praktické návody, čo sú dvojstránkové výťahy
                                                                               zahŕňajúce súčasný problém, návrh riešenia
                                                                               a výhody inovačných postupov. Celkovo je vy-
                                                                               pracovaných viac ako 100 týchto praktických
                                                                               návodov, z toho je 65 praktických návodov za-
                                                                               meraných na jablone a hrušky, 17 na kôstkovi-
                                                                               ny a 20 na citrusové ovocie. Praktické riešenia
                                                                               sa obvykle skladajú z preventívnych opatrení,
                                                                               popisu životného cyklu patogéna alebo škodcu
                                                                               a inovačné postupy regulácie týchto škodlivých
                                                                               organizmov.
                                                                               Praktické návody sú spracované zrozumi-
                                                                               teľným jazykom vyhýbajúci sa vedeckým od-
                                                                               borným výrazom a sú doplnené ilustračnými
                                                                               fotografiami. V ekologických výsadbách je
                                                                               veľká pozornosť venovaná biodiverzite, ktorá
        Biodiverzita na ekologickej farme drobného ovoce v Holandsku. (foto R. Vávra).  je podporným opatrením zvyšujúcim v sadoch
                                                                               výskyt benefičných organizmov a prirodze-
        a ekologického poľnohospodárstva, je kľú-  produkcie ekologického ovocia v celej Európe   ných nepriateľov pre reguláciu škodcov. V prí-
        čovým prvkom. V tomto smere vyvíjajú úsilie   a sprístupnenie týchto úspešných metód pes-  pade odporúčania na priamu reguláciu chorôb
        špecializované programy, ako je Európske   tovania bolo jedným z cieľov projektu BIOFRU-  a škodcov aplikáciou prípravkov povolených
        partnerstvo v oblasti inovácií pre poľnohos-  ITNET. Výsledkom projektu sú náučné videá,   v ekologickom poľnohospodárstve sú uvedené
        podársku produktivitu a udržateľnosť (EIP).   praktické návody, podcasty a výukové kurzy   optimálne termíny a odkazy na použitie pod-
        Prijímajú sa nové nástroje na prepojenie zís-  zamerané na ochranu proti chorobám a škod-  porných rozhodovacích programov, umožňu-
        kaných výsledkov výskumu s pestovateľmi, ako   com v ekologickej produkcii ovocia. Praktické   júce optimalizovať aplikácie. Ďalšie informácie
        je Poľnohospodársky znalostný a informačný   návody sú teraz prekladané do ďalších európ-  je možné dohľadať v publikáciách, na ktoré
        systém (Agricultural Knowledge and Innovation   skych jazykov a budú postupne k dispozícii na   sú uvedené citácie, prípadne je možné ďalšie
        Systems; AKSIS). Priama využiteľnosť výsled-  uvedených webových stránkach. K dispozícii   informácie čerpať vo videách, ktoré je možné
        kov výskumu a zabezpečenie partnerstva medzi   budú aj preklady praktických návodov do slo-  nájsť v odkazoch na príslušné webové stránky
        výskumom a odborníkmi z praxe sa považujú za   venčiny. Prvým krokom projektu bolo získať ak-  alebo na kanále YouTube. Projekt BIOFRUITNET
        nevyhnutné na zabezpečenie prijatia inovácií   tuálny obrázok o tom, akým výzvam ekologickí   sprístupnil široký súbor znalostí, ktoré sú v sú-
        najmä v ekologickej produkcii ovocia. Ukáza-  pestovatelia ovocia v Európe skutočne čelia,   časnosti ťažko dostupné, a to v rôznych formá-
        lo sa, že znalostne náročné poľnohospodár-  a tiež o stratégiách, ktoré používajú, aby týmto   toch. Nazhromaždené znalosti, pripravené pre
        ske postupy, ako je ochrana proti chorobám   výzvam čelili. Partneri projektu BIOFRUITNET   prax, sú teraz plošne distribuované po celej EÚ
        a škodcom v ekologickej produkcii, môžu ťažiť   preto spustili online dotazník určený tech-  a zamerané na rôznu cieľovú skupinu (pesto-
        z nových metód výmeny znalostí, najmä pros-  nickým poradcom a ovocinárom, komunikácia   vatelia ovocia, študenti poľnohospodárskych
        tredníctvom vzájomného priameho zdieľania   prebiehala v 21 krajinách Európy. Zámerom   škôl, poradcovia) pomocou nových informač-
        informácií a skúseností skôr než klasického   bolo zistiť aktuálne potreby a medzery v zna-  ných nástrojov, ako sú krátke náučné videá,
        šírenia odovzdávaním znalostí formou odbor-  lostiach týkajúcich sa pestovania jadrového,   výukové kurzy a podcasty.
        ných publikácií. V tejto súvislosti je preto úlo-  kôstkového a tiež citrusového ovocia, ako aj
        ha informačných sietí považovaná za zásadnú   osvedčených postupov a tiež zistiť, akým spô-  Príspevok bol spracovaný v rámci riešenia pro-
        pre podporu prijímania inovatívnych postupov.  sobom by poľnohospodári preferovali prístup   jektu BIOFRUITNET (Horizont 2020, grantová
        Prepojenie praktických poznatkov v odvetví   k týmto technickým informáciám a praktickým   dohoda č. č. 862850).
     Celková plocha ekologického zemědělství             Plochy ovoce mírného pásuv ekologické produkci v
                      Název grafu
         v EU -28 v letech 2012, 2018 (v ha)                            Plochy ovocia mierneho pásma
                                                                               Evropě (v ha)
          Celková plocha ekologického poľnohospodárstva
                      navýšení 33,7 %
         v EÚ-28 v rokoch 2012, 2018 (v ha). Navýšenie 33,7%.        v ekologickej produkcii v Európe (v ha).
                                      13 438 168
           10 047 896                                                         broskve a
                                                                           nektarinky  33237  jabloně a hrušně
                                                                                             57298
                                                                   třešně  15870

                                                                        meruňky  15938
                                                                                     slivoně   16099




         2012            2012   2018 2018


        Ekologické poľnohospodárstvo v EU – 28.              Výmera ovocných druhov mierneho pásma v ekologickej produkcii
                                                             v Európe.


                                                                                       4/2023                25
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30