Page 12 - Sady a vinice 04/2023
P. 12
reportáž
Čerstvé aj spracované ovocie
z vlastných sadov pod značkou emBIO
Pán Ing. Miroslav Dobrodenka je vizionár, ktorý má rád výzvy a neustále hľadá nové cesty. Tie majú
jeden spoločný menovateľ - vždy sú spojené s ovocinárstvom. Najnovším počinom v tejto oblasti
je odkúpenie areálu bývalého družstva v Moravskom Lieskovom. Doteraz iba chátral, ale pod
patronátom pána Dobrodenku a ďalších nadšených ľudí v jeho okolí postupne tieto priestory
naberajú druhý dych.
achádzame sa v priestoroch býva-
lej administratívnej budovy, ktorá
Nje priestorovo veľkorysá. Pochádza eš-
te z obdobia socializmu. Keď sa areál dostal do
rúk nového majiteľa, budovy boli z veľkej časti
schátrané. Postupnou rekonštrukciou dostáva-
jú novú tvár, v tejto napríklad vznikol príjemný
priestor na posedenie, kancelárie a sociálne
zázemie pre pracovníkov. Plán je postupne ob-
noviť aj ďalšie objekty, ako však pán Dobroden-
ka dodáva, opravia len tie, ktoré naozaj k svo-
jej činnosti potrebujú. Firma, od ktorej tento
areál kúpil, sa zaoberala aj poľnou výrobou.
Túto činnosť zachovali, preto sa tu nachádza aj
hala na uskladnenie obilia. Okrem toho tu však
našla svoje sídlo spoločnosť emBIO.
emBIO sa predstavuje
emBIO začalo písať svoju históriu v roku 2017.
„Tento projekt znamená taký návrat k príro-
de, k tradičným chutiam a produkcii širokého
sortimentu lokálneho ovocia so značkou BIO,“
charakterizuje jej hlavný cieľ a smerovanie pán
Dobrodenka. Ako vymenúva ovocné druhy, kto-
ré tu postupne vysádzajú je jasné, že sortiment
je naozaj pestrý. Okrem jahôd sú už vysadené
maliny, červené a čierne ríbezle, arónia, rakyt-
ník, drieň, jablone, višne, marhule, broskyne,
orechy, ale aj zriedkavejšia mišpuľa či oskoru-
ša. Za spoločnosťou emBIO so sídlom v Moravskom Lieskovom stojí Ing. Miroslav Dobrodenka.
Jahody na samozber tvoria súčasť sortimentu ovocia, ktorý je naozaj pestrý. V týchto sadoch má svoje miesto aj menej známa
mišpuľa. Takto krásne kvitla v čase našej návštevy.
12 4/2023