Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
Rubinola

Rubinola trochu inak

MUDr. Ivan Hlavatý
—
Odroda Rubinola (Prima x Rubín) bola vyšľachtená v ÚEB AV ČR Střížovice, šľachtiteľské osvedčenie získala v roku 1995. Patrí k najúspešnejším českým odrodám zo skupiny tzv. rezistentov – vykazuje odolnosť proti bežným rasám chrastavitosti a nie je citlivá ani na múčnatku.

Žiarivo červené plody sú výzorom mimoriadne atraktívne a sú vynikajúce aj chuťovo. V mojich podmienkach Rubinolu oberám v polovici septembra, v dobrom stave vydrží v bežnej pivnici minimálne do konca marca. Plody sa ale dajú konzumovať už bezprostredne po obratí.

Rubinola trochu inak
Stromček vo veku 4 rokov.
Rubinola trochu inak
10-ročný štvrťkmeň Rubinoly v kvete.
Rubinola trochu inak
Rubinola krátko pred zberom úrody.
Rubinola trochu inak
Detail koruny s plodmi.
Rubinola trochu inak
Ukážka úrody v danom roku.
Rubinola trochu inak
Plody tejto odrody sú atraktívne.
Rubinola trochu inak
Výstavný plod Rubinoly.

Po Rubíne zdedila Rubinola sklon k vyhoľovaniu konárov a predilekčnú rodivosť na „dlhom dreve“. Kvetné puky nasadzuje predovšetkým na koncoch dlhších výhonkov. Preto sa všeobecne odporúča obmedzovať rez na minimum a dlhé výhonky s kvetnými pukmi na koncoch neskracovať. Takýto postup môže niekedy vyústiť do vyhoľovania konárov, presunu rodivosti na perifériu koruny a výzoru „smutnej vŕby“.

Na fotografiách k článku demonštrujem, že vhodným rezom je možné aj u Rubinoly dosiahnuť rodivosť prevažne na krátkom a stredne dlhom dreve. Na všetkých snímkach je ten istý strom v tvare štvrťkmeňa, na podpníku MM106. Základom je detailný výchovný rez v prvých 3-4 rokoch po výsadbe, ktorého súčasťou je okrem vybudovania pevnej kostry koruny aj skracovanie mladých výhonkov skorým letným rezom.

Tieto mladé letorasty je vhodné skrátiť v období, keď majú 10 až 12 listov – zastrihnúť alebo zaštipnúť približne za 5. -6. listom. Dosiahneme tým vytvorenie dvoch až troch kratších výhonkov, na ktorých sa ešte v tom roku vydiferencujú aj kvetné puky. Predídeme tým vzniku jediného príliš dlhého letorastu s jedným pukom na konci. Vytvorí sa tak kratší rodivý obrast s kompaktnejšou, neprevisnutou korunou.

V ďalších rokoch pokračuje rez už menej intenzívne, prevažne skracovaním odrodených dlhších výhonkov rezom na prevod. Na prvej snímke je stromček vo veku 4 rokov, na ostatných potom vo veku 10 rokov po výsadbe. Na snímkach vidno, že násada kvetov a následne aj plodov je rovnomerne rozmiestnená v celom priestore koruny, nie iba na jej periférii a nedochádza k vyhoľovaniu ani prevísaniu konárov.

Strom si tak udržiava kompaktný habitus s vysokou plodnosťou (vo veku 10 rokov je to 7 debničiek prvotriednych jabĺk). Krásnym sfarbením patria plody Rubinoly k najatraktívnejším spomedzi jabloní vôbec a vynikajú aj chuťovo. Rubinola je však odroda náročnejšia na tvarovanie.

Jej predispozíciu k nasadzovaniu plodov prevažne na dlhom dreve a tendenciu k vyhoľovaniu je ale možné správnym rezom ovplyvniť. Dá sa dokonca dosiahnuť, aby rodivosť bola dominantne sústredená predovšetkým na krátkom, a čiastočne na stredne dlhom dreve.

MUDr. Ivan Hlavatý
—

Mohlo by vás zaujímať

Zhodnotenie širšieho odrodového spektra jabĺk

Zhodnotenie širšieho odrodového spektra jabĺk z hľadiska čírosti šťavy a sedimentácie kalov

Do hodnotenia boli zaradené spotrebiteľsky atraktívne odrody vysokej kvality.

Porovnanie kvalitatívnych a kvantitatívnych parametrov jabĺk z integrovanej a biologickej produkcie

Ing. Radek Černý, Ph.D. informoval na ovocinárskom seminári v Dolnej Strehovej podrobne o histórii šľachtenia na Ústave experimentálnej botaniky aj aktuálnych novinkách.

Šľachtenie jabloní na Ústave experimentálnej botaniky

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}