Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
vinic-odroda-cabernet-moravia1

Cabernet Moravia

 Ing. Ondrej Korpás, CSc.
—
 
 
Odroda Cabernet Moravia s kabernetovým charakterom vína bola vyšľachtená v Moravskej Novej Vsi na južnej Morave. Vznikla krížením odrôd Cabernet franc a Zweigeltrebe v roku 1975. Skúšaná bola pod šľachtiteľským označením M-43. Do Štátnej odrodovej knihy Českej republiky bola zapísaná v roku 2001. Patrí medzi právne chránené odrody. Na Slovensku nie je zaregistrovaná, pestuje sa iba vo veľmi malom rozsahu.

Napriek silnému rastu jednoročné drevo veľmi dobre vyzrieva, vyzrievaním dostáva tmavohnedú farbu. Vrchol mladého letorastu aj mladé listy sú husto chĺpkaté s červenými okrajmi a jemným bronzovým nádychom.

Dospelé listy sú stredne veľké až veľké, kruhovité, troj- až päťlaločnaté, tmavozelené. Výrezy sú plytké, výraznejšie sú horné laloky. Stopka listov je dlhá, fialkastá, hladká. Strapce sú stredne veľké až veľké, kužeľovité aj rozvetvené na dlhej stopke, stredne husté až husté.

Bobule sú stredne veľké, okrúhle, tmavomodré s voskovým povlakom. Šupka bobúľ je pevná, dužina šťavnatá, aromatická, rozplývavá.

Cabernet moravia Cabernet moravia

Má pomerne dlhé vegetačné obdobie. Na jar skoro pučí, ale jej hrozno sa oberá neskoro, až v druhej polovici októbra. Vzhľadom na dlhé vegetačné obdobie a neskoré dozrievanie hrozna je odrodou teplých regiónov. Vyžaduje slnkom prehriate, južne exponované svahy s dlhou, teplou jeseňou.

Darí sa jej v hlinitých, ale aj hlinito-piesočnatých pôdach. Pomerne dobre znáša aj chudobnejšie a suchšie podmienky, ale z hľadiska kvality vína jej príliš suché alebo premokrené pôdy neprospievajú.

Ako ušľachtilá odroda vyžaduje voči hubovitým chorobám bežnú preventívnu ochranu s väčším dôrazom na peronospóru, na ktorú je o niečo náchylnejšia ako na múčnatku. Jej pevná šupka pomerne dobre odoláva plesni sivej. Má dobrú odolnosť proti zimným mrazom.

V nižších lokalitách môžu byť pre skoré pučanie nebezpečnejšie neskoré jarné mrazy.

Cabernet Moravia patrí medzi veľmi úrodné odrody, rodí bohato a pravidelne. Môžeme ju pestovať na rôznych spôsoboch vedenia, ale z hľadiska kvality hrozna a vína jej najviac vyhovujú pestovateľské tvary na strednom vedení, a to predovšetkým s rezom na kratší vodorovný ťažeň so zásobným čapíkom.

Dobre rodí aj pri krátkom reze na dvojpúčikových čapíkoch. Kry zaťažujeme maximálne 4-6 plodonosnými púčikmi na m2 pôdy.

Ako neskorá odroda reaguje na veľké zaťaženie nižšou kvalitou hrozna, preto v takomto prípade regulácia násady hrozna je nevyhnutná, čo treba vykonať na začiatku zafarbovania bobúľ, keď odstraňujeme strapce, ktoré majú menej intenzívnu farbu.

Na každom letoraste by mal zostať iba jeden dobre vyvinutý strapec. Aj citlivé prerieďovanie listov v zóne strapcov môže byť z hľadiska kvality úrody prospešné. Odrody podpníkov pre túto odrodu volíme podľa charakteru pôdy, do ktorej ju vysadíme.

Doterajšie skúsenosti a výsledky však ukazujú, že úspešne ju môžeme pestovať na stredne bujne rastúcich podpníkoch, ako je napríklad Teleki 5C a SO4, na suchých a chudých pôdach úspešným podpníkom môže byť aj Kober 5BB.

Kvalita vína silne závisí od množstva a kvality dopestovaného hrozna. Z dobrých lokalít a pri optimálnych úrodách sú vína príťažlivé a lákavé aj pre náročných konzumentov.

Sú plné s dlhou perzistenciou, majú tmavorubínovú červenú farbu, kabernetové tóny vo vôni aj v chuti. Aromatické látky sú ovocné s dominanciou čiernych ríbezlí a ostružiny, niekedy aj kávy. Triesloviny vo vyzretých vínach bývajú harmonické, dobre štruktúrované.

 
 

Mohlo by vás zaujímať

por-stolove-hrozno

Zaregistrovanie stolových odrôd viniča

Optimálny zdravotný stav vinohradu je predpokladom dopestovania kvalitného hrozna.

Práce vo vinohrade – ročník 2019

Optimálny zdravotný stav vinohradu je predpokladom dopestovania kvalitného hrozna.

Práce vo vinohrade – ročník 2019

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}