Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
Kolónie vošiek na spodnej strane listu.

Práce v ovocnom sade počas júna a júla

 Ing. Jakub Mankovecký,
SPU v Nitre
—
Doterajší priebeh počasia v tomto vegetačnom období je veľmi premenlivý a ako po iné roky sa nám nevyhli ani mrazy.

Na mnohých lokalitách mali mrazy veľmi deštrukčný charakter, predovšetkým v prípade marhúľ, broskýň a čerešní. Sú lokality, na ktorých je možné pozorovať aj viac ako 95% poškodenie. Nepríjemnú skúsenosť s mrazmi majú aj ovocinári, ktorí pristúpili k ochrane zodpovedne, ale napriek tomu nevyhrali. Aj napriek vynaloženým finančným nákladom a enormnému úsiliu sa im nepodarilo svoje sady uchrániť.

Práce v ovocnom sade počas júna a júla
Pre dokonalé vyfarbenie a zvýšenie atraktívnosti plodov je potrebné vykonať pred dozrievaním presvetlenie koruny.
Práce v ovocnom sade počas júna a júla
Prvá generácia obaľovača jablčného je veľmi nebezpečná a je potrebný zásah ekologickými alebo konvenčnými prípravkami.
Práce v ovocnom sade počas júna a júla
Prejav dierkovistosti na spodnej strane listu marhule.
Práce v ovocnom sade počas júna a júla
Prvotné poškodenie plodu je vstupnou bránou pre sekundárne patogény.

Na viacerých lokalitách klesla teplota aj pod hranicu -5°C, dokonca sme sa stretli aj s lokalitami, kde bola teplota na úrovni –7°C. Pri takýchto nízkych teplotách sú už poškodenia vysoko deštruktívne a nezvratné. Jedinou možnou formou ochrany, ktorá proti negatívnemu pôsobeniu mrazov v období kvitnutia ovocných drevín fungovala, je protimrazová závlaha.

Negatívum je, že je potrebné veľké množstvo vody a vysoká počiatočná investícia, ktorá je rentabilná iba v prípade intenzívnych sadov v produkčnom veku. Pálenie sviečok, slamy a brikiet sa v tomto roku ukázalo neúčinné, poprípade iba minimálne účinné a to iba v lokalitách, kde teploty nepoklesli na tak extrémnu hranicu ako je spomínané vyššie. Mrazy sa stávajú stále extrémnejším problémom a ich početnosť sa zvyšuje, čo je potrebné zvážiť už v procese výberu lokality pre nový sad.

Zaujímavosťou je aj typ mrazov, ktorým sme tento rok čelili. Vo väčšine prípadov sa stretávame s tzv. radiačnou formou mrazov s vytvorením inverzie, keď sa studený vzduch udržiava tesne nad povrchom pôdy. Táto mrazová vzduchová vrstva môže byť vysoká od niekoľkých centimetrov až po niekoľko metrov. V tomto roku sa naopak objavila advekčná forma mrazov, ktorá bola sprevádzaná prúdením studeného vzduchu z arktických oblastí, čo znemožňovalo viaceré formy ochrany.

Aj zaužívaný pojem „jarné mrazy“ sa pravdepodobne bude musieť zmeniť, keďže prejav tohtoročných mrazov bol podobný zimným mrazom. Dokonca z pozorovaní vyplýva, že na viacerých lokalitách boli mrazy v priebehu marca a apríla silnejšie ako mrazy počas zimného obdobia.

Pravidelná prebierka plodov

Ovocné kultúry dokážu vytvoriť oveľa väčšiu násadu plodov, ako je potrebné na zabezpečenie dostatočného množstva plodov v požadovanej veľkosti a kvalite. Z tohto dôvodu je potrebné pri určitých ovocných druhoch vykonávať každoročne prebierku plodov. V prípade pestovania veľkoplodých jadrovín sa stala neoddeliteľnou súčasťou procesu pestovania.

Dobre vykonaná prebierka pozitívne ovplyvňuje viaceré kvalitatívne aspekty a, samozrejme, aj veľkosť plodu. Veľmi významné je aj vyfarbovanie plodov predovšetkým u jabĺk, keď sú v prípade ideálneho postavenia plody dokonale vyfarbené a zvyšuje sa ich lákavosť a atraktivita pre konzumentov.

Okrem pestovania viniča sa aj v prípade pestovania jabĺk využíva agrotechnický zásah odlisťovania. Na rozdiel od vinohradu, kde sa mnohokrát vykonáva ručne, v prípade ovocných sadov sa vykonáva predovšetkým tzv. defoliátormi, ktoré pracujú v závislosti od výrobcu na rôznych princípoch odstraňovania listov v procese dozrievania. Pravidelnou prebierkou dokážeme zamedziť u mnohých ovocných druhov, predovšetkým jabloní, striedavej rodivosti (alternácii).

Alternácia je druhová a výrazne aj odrodová záležitosť, keď sa vo viacerých sadoch stretávame s úrodou iba každý druhý rok, čo je v prípade intenzívnych systémov pestovania vo veľkovýrobných podmienkach nemysliteľné. Práve vďaka pravidelnému každoročnému vykonaniu prebierky je možné striedavej rodivosti predísť a úplne ju eliminovať. Striedavá rodivosť je založená na fyziologickej nerovnováhe.

Semená plodov produkujú látky inhibujúce zakladanie (diferenciáciu) kvetných pukov ako základ úrody v budúcom roku. V prípade extrémneho preplodenia počas vegetačného obdobia nenastane dobrá diferenciácia púčikov pre úrodu v budúcom vegetačnom období. Práve prebierkou dokážeme znížiť počet plodov a zamedziť tak narušeniu fyziologickej rovnováhy.

V prípade mladých a nových výsadieb je prebierka neoddeliteľnou súčasťou a je dôležitá pre správne formovanie koruny a dobrý kondičný stav rastliny. V dôsledku nadmernej úrody by sa mohol ovocný strom už v prvých rokoch po vysadení nadmerne vysiliť, čo môže spôsobiť problémy v nasledujúcich rokoch pestovateľského procesu v podobe oslabenia rastu, zvýšenej náchylnosti na ochorenia, či dokonca úhynu.

Prebierka má výrazný vplyv na architektúru koruny, predovšetkým v prípade mladých výsadieb, keď v dôsledku preplodenia môže nastať ohýbanie, poprípade zlomenie určitých častí konárov alebo dokonca aj stredníka. Prebierka je nevyhnutná pri jabloniach, hruškách a broskyniach.

V prípade marhúľ a sliviek je možné ju vykonávať v spojení s rezom predovšetkým pri mladých stromoch. Čerešne, višne a drobné ovocie nepotrebujú prebierku a postačuje regulácia úrody pravidelným rezom. V prípade ovocných druhov, ktoré dozrievajú v mesiaci jún a júl, ako sú čerešne a marhule, je možné vykonávať prebierku aj tzv. predzberom alebo viacnásobným zberom.

Tento systém sa bežne využíva vo veľkovýrobe, predovšetkým v prípade intenzívnych výsadieb čerešní, keď sa čerešne, v závislosti od veľkosti a vyfarbenia, zberajú aj na viac ako štyri etapy. Tento spôsob zberu zabezpečí dozretie väčšiny plodov v požadovanej kvalite. Ak by sme plody pozberali v jednom termíne, viacero z nich by mohlo byť prezretých, ale značná časť by bola naopak nedozretá. Takéto ovocie je v očiach zákazníkov bezcenné.

Letný rez

Letný rez je vhodné vykonávať predovšetkým v prípade neharmonicky rastúcich ovocných výsadieb. Ak ide o výsadby, kde je narušená integrita a rovnováha medzi generatívnou a vegetatívnou fázou, je vhodné vykonať doplnkový letný rez. Cieľom letného rezu je predovšetkým presvetliť korunu v procese dozrievania a oslabenie rastu.

V prípade jabloní, ktorých rovnováha je narušená, sa mnohokrát vytvárajú tzv. vlky, ktoré je potrebné bezodkladne odstrániť ešte v bylinnom stave. Na tento úkon nie je potrebné žiadne náradie a postačuje ich iba vylomiť. Vzniknutá rana sa veľmi rýchlo zacelí. Taktiež je vhodné rez vykonávať v prípade mladých výsadieb, pri ktorých sa snažíme formovať architektúru budúcej koruny.

Ak sme počas zimného rezu pristúpili k radikálnejšiemu rezu a nastalo výrazné zmladenie koruny, je taktiež potrebný letný rez. Predovšetkým v prípade jabloňových výsadieb v intenzívnych systémoch pestovania, kde sa uplatňuje aj podrezávanie koreňov pod rôznym uhlom a rôznymi typmi nožov nie je potrebný letný rez, naproti tomu je však potrebná pravidelná výživa, závlaha a každoročná prebierka plodov.

Aplikácia listových (foliárnych) hnojív je vhodná v období bezprostredne pred dozrievaním, predovšetkým v prípade kôstkovín. Ide hlavne o prípravky obsahujúce draslík, ktorý dokáže určitým spôsobom zvýšiť cukornatosť plodov. Aplikácia je vhodná 21 dní a následne 14 dní pred predpokladaným dátumom dozrievania.

Taktiež aj aplikácia vápnika, predovšetkým v prípade jabloní, je v tomto období nenahraditeľná. Dokážeme tak zamedziť tzv. horkej škvrnitosti, ktorá je v mnohých prípadoch najmä u drobnopestovateľov veľkým problémom. Takéto ovocie sa už po niekoľkých týždňoch po zbere úplne znehodnocuje a je nepredajné.

Choroby a škodcovia

Dozrievajúce plody jahôd, čerešní a marhúľ bývajú v tomto období poškodzované hnilobami. Jedná sa predovšetkým o Monilia fructigena, Botrytis cinerea a rod Penicillium. Spoločnou vlastnosťou všetkých je ich schopnosť napádať poškodené rastlinné pletivá, preto je dôležité zabrániť poškodeniu dozrievajúceho ovocia, ktoré je spôsobené krupobitím, nadmerným množstvom zrážok, mechanickým poškodením a rôznymi druhmi škodlivých organizmov.

Obdobie mesiaca jún je dôležité aj z pohľadu ochrany jabloní proti chrastavitosti (Venturia inaequalis), ktorá v prípade vhodných podmienok a zanedbania ochranných opatrení dokáže znehodnotiť značnú časť úrody a oslabiť kondičný stav rastlín. U broskýň je v prípade daždivého počasia v mesiaci jún a júl vhodná aplikácia prípravkov určených proti chrastavitosti broskýň (Cladosporium carpophilum).

Podobne ako ostatné hubové ochorenia napáda nielen listy, ale aj plody, čo znižuje atraktivitu plodov. Taktiež v prípade extrémneho poškodenia môžu byť postihnuté miesta vstupnou bránou pre sekundárne patogény. Veľmi nebezpečná a rozšírená je vďaka teplému počasiu počas leta múčnatka jabloňová (Podosphaera leucotricha) a múčnatka broskyňová (Sphaerotheca pannosa).

V boji proti múčnatke je možné využiť dva spôsoby – buď pravidelne aplikovať prípravky na ochranu rastlín, alebo ekologickejší spôsob, pravidelne likvidovať napadnuté časti rastlín. Tento spôsob je však vhodný najmä pre malé ekologické sady, keďže je časovo a finančne veľmi náročný, taktiež viacnásobný rez vrcholových častí letorastov, ktoré múčnatka napáda, narušuje architektúru ovocného stromu.

V prípade marhúľ, čerešní a sliviek je potrebné sa venovať chorobám poškodzujúcim a oslabujúcim listovú plochu, ako sú dierkovitosť plodov (Clasterosporium carpophilum) a hnednutie listov (Gnomonia erythrostoma). V prípade škodcov je v tomto období u jabloní najnebezpečnejšia voška jabloňová (Aphis pomi) a obaľovač jablčný (Cydia pomonella). S voškami sa môžeme stretnúť na väčšine pestovaných druhov, čomu je potrebné venovať patričnú pozornosť a zvoliť adekvátny spôsob ochrany.

Okrem obaľovača jablčného je možné v sadoch pozorovať viacero nebezpečných obaľovačov. V prípade broskýň sa jedná o obaľovača broskyňového (Cydia molesta) a v prípade sliviek o obaľovača slivkového (Grapholitha funebrana). V posledných rokoch sa pravidelne na broskyniach objavujú poškodenia psotou (Anarsia lineatella). Poškodenie sa prejavuje nielen na koncoch letorastov, ale mnohokrát aj na samotných plodoch, čo prestavuje veľké nebezpečenstvo.

Letné obdobie s výrazným deficitom zrážok je pre ovocné výsadby veľmi stresujúce a je potrebné zabezpečiť dostatočné množstvo vody a taktiež živín. Obrábanie pôdy a pôdopokryvných rastlín, spojených s likvidáciou burín, je taktiež štandardom pri všetkých ovocných výsadbách.

Ing. Jakub Mankovecký,
SPU v Nitre
—

Mohlo by vás zaujímať

Staršia výsadba marhúľ po reze v druhej polovici vegetačného obdobia.

Práce v ovocných sadoch v mesiacoch august a september

Práce v sade v predjarnom období

Práce v sade v predjarnom období

Kolónie vošiek na spodnej strane listu.

Práce v ovocnom sade počas júna a júla

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}