Čerstvé aj spracované ovocie z vlastných sadov pod značkou emBIO
Ing. Eva Nováková,
šéfredaktorka časopisu Sady a vinice
Pán Ing. Miroslav Dobrodenka je vizionár, ktorý má rád výzvy a neustále hľadá nové cesty. Tie majú jeden spoločný menovateľ – vždy sú spojené s ovocinárstvom. Najnovším počinom v tejto oblasti je odkúpenie areálu bývalého družstva v Moravskom Lieskovom.
Doteraz iba chátral, ale pod patronátom pána Dobrodenku a ďalších nadšených ľudí v jeho okolí postupne tieto priestory naberajú druhý dych pod značkou spoločnosti emBIO, ktorá začala písať svoju históriu v roku 2017. Podľa slov majiteľa tento projekt znamená taký návrat k prírode, k tradičným chutiam a produkcii širokého sortimentu lokálneho ovocia so značkou BIO.
Ako vymenúva ovocné druhy, ktoré tu postupne vysádzajú je jasné, že sortiment je naozaj pestrý. Okrem jahôd sú už vysadené maliny, červené a čierne ríbezle, arónia, rakytník, drieň, jablone, višne, marhule, broskyne, orechy, ale aj zriedkavejšia mišpuľa či oskoruša.
Ovocné výsadby, ktoré sú momentálne na celkovej ploche približne 45 ha, sa nachádzajú nielen v bezprostrednom okolí firmy, ale sú aj rozptýlené na okolitých lokalitách tejto krásnej oblasti Bielych Karpát. Cieľ je v tomto prípade jasný.
V maximálnej možnej miere sa budú snažiť využiť samozber dopestovaného ovocia v kombinácii s jeho ďalším spracovaním na rôzne produkty.
Ing. Eva Nováková,
šéfredaktorka
Celú reportáž o spoločnosti emBIO si môžete prečítať v čísle 4/2023 Sady a Vinice.
Mohlo by vás zaujímať