Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
Chateau Topoľčianky

Pri zbere hrozna stavili na výkonných pomocníkov

Eva Nováková
Ing. Eva Nováková,
šéfredaktorka časopisu Sady a vinice

Je polovica septembra, osem hodín ráno. Napriek slnečnému počasiu však zberačov vo vinohradoch spoločnosti Chateau Topoľčianky takmer nevidíme. Prečo? Vďaka výkonnému pomocníkovi je už značná časť dnešného plánu zberu hrozna totiž splnená.

Spoločnosť Chateau Topoľčianky patrila k prvým vinárstvam na Slovensku, ktoré sa rozhodli zakúpiť kombajn na zber hrozna. V súčasnosti už majú na svoju výmeru celkovo 650 hektárov rodiacich vinohradov 4 kombajny.

Čo ich viedlo k tomuto kroku? Predovšetkým nedostatok pracovnej sily, do úvahy však treba vziať aj ďalšie výhody, ako je výkonnosť, efektivita, možnosť zberu aj v nočných hodinách a kvalita práce, ktorá je pri súčasných moderných kombajnoch porovnateľná s ručným zberom.

Kombajn podľa vyjadrenia riaditeľa vinohradníckych spoločností Ing. Karola Lumnitzera dokáže zastať prácu cca 50 zberačov. A ako výrobný riaditeľa spoločnosti Ing. Miloš Ševčík hodnotí aktuálny ročník?

„Je taký zvláštny. Dalo by sa povedať, že bolo dobre do Medarda. Vinič neskôr pučal, takže sa podarilo vyhnúť jarným mrazíkom, ktoré poškodili niektoré druhy ovocia. Medard však kvapkal viac ako 40 dní a možno aj intenzívnejšie.

Vlhkosť spolu s teplotou vyústili do neskutočného tlaku peronospóry, keď boli napadnuté aj odrody, ktoré sú bežne odolné. Potom nastúpilo zase múčnatkové obdobie. Dá sa povedať, že táto sezóna naozaj preverila vinohradníkov, ktorí museli byť neustále v strehu.

Ťažké to určite mali aj pestovatelia v ekológii. V auguste už bolo lepšie počasie, hoci teploty v septembri boli možno v niektorých dňoch až privysoké. Vo výsledku bude zrejme celková úroda hrozna nižšia, ale pokiaľ ide o parametre, môže to byť ešte pekný ročník.“

Mohlo by vás zaujímať

Ak nie sú teploty nižšie ako -5°C, je vhodné vykonávať rez.

Práce vo vinohrade v zimnom období

Prejav ochorenia ECSA na viniči (snímka J. Mankovecký).

Kontrola výskytu škodcov a chorôb pri zimnom reze viniča

Mladá výsadba v bezburinnom stave.

Práce vo vinohrade – skoré letné obdobie

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}