Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
Do hodnotenia boli zaradené spotrebiteľsky atraktívne odrody vysokej kvality.

Porovnanie kvalitatívnych a kvantitatívnych parametrov jabĺk z integrovanej a biologickej produkcie

doc. Ing. Ján Mezey, PhD.,
SPU v Nitre,
Bc. Davide Serralegri
—
V rámci jednej z diplomových prác sme riešili veľmi atraktívnu tému, ktorá zaujíma mnohých producentov ovocia. Pýtajú sa nás, čo je lepšie, či bio, alebo integrovaná produkcia? Pozreli sme sa na túto problematiku a v rámci štúdie sme hodnotili vybrané kvantitatívne a kvalitatívne parametre plodov z oboch pestovateľských systémov.

Hodnotili sme nasledovné parametre plodov: hmotnosť plodu, priemer plodu, výťažnosť šťavy, obsah celkových cukrov, obsah celkových kyselín, fruktózy, glukózy, kyseliny jablčnej, obsah refraktometrickej sušiny (°Brix) a pH. Jablká pochádzali zo spoločnosti FROM® Societa à Agricola Cooperativa, Terlano, Bolzano, Taliansko. Táto spoločnosť nám vedela dodať identické odrody z bioprodukcie a integrovanej produkcie.

Jablká pochádzali z oblasti s priemerom 30 km. Hodnotili sme nasledovné odrody: Braeburn Hilwell, Gala Schniga, Kanzi, Red Delicious, Envy, Golden Delicious Reinders, Morgenduft, Red Chief, Fuji Kiku 8, Granny Smith a Pink Lady.

Spracovanie plodov a analýzy prebehli 13. februára 2018. Pre hodnotenie kvantitatívnych vlastností sme použili 10 kg z každej odrody. Na kvalitatívne hodnotenie bol použitý 1 kg z každej odrody. Plody boli po umytí rozkrojené a odšťavené na nízkootáčkovom odšťavovači (Magimix Le Duo Plus XL), odšťavenie prebehlo pri 1200 otáčkach za minútu, následne bola šťava prefiltrovaná cez jemné sitko.

Šťava bola umiestnená do ôsmich 15 ml skúmaviek a odstredená na centrifúge pri 6000 otáčkach/min. počas dvoch minút. Odstredená šťava bola preliata cez filtračný papier a injektovaná na spektrofotometrickú analýzu. Bol použitý spektrofotometer FT-NIR UV/VIS Bruker Optics, Alpha Wine Analyzer, modul pre šťavy. Hodnoty boli exportované do programu MS Office Excel, štatistické hodnotenie prebehlo v programe Stagraphics Centurion XVII.

Vo všeobecnosti bol preukázaný štatisticky významný rozdiel medzi priemerom plodov z biologického a integrovaného systému – plody z bioprodukcie boli menšie. Priemerná veľkosť plodov z bioprodukcie bola 65,47mm, kým pri integrovanej produkcii to bolo 75,98 mm. Plody z bioprodukcie boli o 10,51 mm menšie. Najväčší negatívny rozdiel bol pri odrode Envy, plody z bioprodukcie boli o 13,78% menšie ako z IP. Najväčší pozitívny rozdiel bol pri odrode Morgenduft, plody z bio boli o 2,93% väčšie.

Takisto bol vo všeobecnosti preukázaný štatisticky významný rozdiel medzi hmotnosťou plodov z biologického a integrovaného systému – plody z bioprodukcie boli ľahšie. Priemerná hmotnosť plodov z bioprodukcie bola 166,09g, kým pri integrovanej produkcii to bolo 211,55g.

Plody z bioprodukcie boli o 45,46 g ľahšie. Najväčší negatívny rozdiel bol pri odrode Envy, plody z bioprodukcie boli o 39.38% ľahšie ako z IP. Najväčší pozitívny rozdiel bol pri odrode Pink Lady, plody z bioprodukcie boli o 2,65% ťažšie ako z IP. V priemere boli plody z bioprodukcie o 5,46% menšie ako z IP a o 16,23% ľahšie ako z IP.

Medzi výťažnosťou šťavy plodov z bioprodukcie a integrovanej produkcie nebol pozorovaný štatisticky významný rozdiel. Najväčší pozitívny rozdiel bol pri odrode Red Delicious, výťažnosť šťavy bola o 22,99% vyššia pri plodoch z bioprodukcie. Najväčší negatívny rozdiel bol pri odrode Envy, výťažnosť šťavy bola o 11,56% nižšia ako pri plodoch z bioprodukcie.

Výťažnosť bola hodnotená po získaní šťavy z nízkootačkového šetrného odšťavovača, takže vo všeobecnosti je výrazne nižšia ako pri komerčných pneumatických lisoch.
V tabuľkách 2 a 3 uvádzame obsah nutričných parametrov jabĺk z bioprodukcie a integrovanej produkcie.

Zo štatistického hľadiska, aj napriek niektorých relatívne veľkým percentuálnym rozdielom medzi oboma hodnotenými systémami možno konštatovať, že jediný štatisticky preukazný rozdiel bol v pH plodov. Plody z bioprodukcie mali štatisticky preukazne nižšie pH ako plody z integrovanej produkcie. Pri ostatných parametroch sme zistili nepreukazné rozdiely, možno preto konštatovať, že produkčný systém neovplyvnil nutričné vlastnosti plodov.

Ak nevezmeme do úvahy štatisticky preukazné rozdiely medzi jednotlivými parametrami a budeme hodnotiť len vyššiu, alebo nižšiu úroveň parametrov, dostaneme tabuľku č.4, v ktorej je zeleným políčkom znázornený parameter, kde sme zaznamenali vyššiu hodnotu v biologickej produkcii, resp. oranžovým políčkom sú znázornené parametre, v ktorých je ich hodnota nižšia v porovnaní s plodmi z integrovanej produkcie.

Z tabuľky 5 je vidieť, že v prípade odrody Kanzi malo 6 parametrov z bioprodukcie vyššiu úroveň ako pri plodoch z integrovanej produkcie, resp. v IP bol vyšší len obsah glukózy. Naopak, pri odrodách Fuji a Gala sme nezaznamenali ani jeden parameter s vyššou hodnotou pri bioprodukcii.

doc. Ing. Ján Mezey, PhD.,
SPU v Nitre,
Bc. Davide Serralegri
—

Mohlo by vás zaujímať

Jablone

Poradenstvo: Ako postupovať pri kúpe stromčeka jablone

Rubinola

Rubinola trochu inak

Admiral - Atraktívne vyfarbené plody pred zberom.

ADMIRAL – dokonalá odroda jablone?

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}