Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Rezu marhúľ sme sa v našom časopise venovali už niekoľkokrát. Zásady rezu sú pri rôznych používaných tvaroch podobné, prístup v konkrétnom prípade však ovplyvňuje kondícia stromu. Podobne ako pri iných druhoch kôstkovín, za málo vhodný termín na rez sa považuje obdobie vegetačného pokoja, v predjarí až na jar sa režú neskôr ako jadroviny a drobné ovocie.
Letný rez je pri teplomilných kôstkovinách, ku ktorým marhuľa patrí, významnejší a viac používaný ako pri iných druhoch ovocných drevín. Vzhľadom na schopnosť marhule tvoriť bohatú násadu kvetov a v prípade absencie neskorých jarných mrazov aj veľa plodov, treba pri rodiacich stromoch v úrodných rokoch dbať na dostatočnú veľkosť listovej plochy a rez vo väčšom rozsahu odložiť až na obdobie po zbere plodov.
Rez marhúľ po zbere
V podmienkach s dostatkom živín a vlahy v pôde i napriek bohatej násade plodov stromy marhúľ i broskýň v mladšom produkčnom veku vytvárajú množstvo silných letorastov, čo spôsobuje ich vzájomné tienenie, podporuje dĺžkový rast letorastov a posun zóny, v ktorej sa zakladajú kvetné púčiky na miesta v korune, kde je dostatok svetla. Pletivá zatienených letorastov vo vnútri koruny na jeseň zle vyzrievajú a do nasledujúcej jari často uhynú. I tento fakt podčiarkuje dôležitosť letného rezu.
Rez marhúľ po zbere
Na hornej strane konárov nachádzame silné vzpriamené letorasty, nezriedka v zhlukoch. Majú silný tieniaci efekt, najmä ak sú rozkonárené predčasnými letorastami. Väčšinou ich odstraňujeme, v priebehu jari vylamovaním, neskôr rezom na konárový krúžok. Po zbere bývajú niektoré vzpriamené letorasty pomerne hrubé (15 – 20 mm), preto používame pákové nožnice. Rany však nie je potrebné zatierať, keďže v teplom a suchom počasí rýchlo zasychajú.
Rez marhúľ po zbere
Obdobie po zbere môžeme využiť aj na „otvorenie koruny“, kedy zasiahneme hlbšie do osi konárov. Rezom na prevod na konár alebo silnejší letorast smerujúci von z koruny zabezpečíme lepšie prenikanie svetla do vnútra koruny a zároveň môžeme zmenšiť jej výšku.
Rez marhúľ po zbere
Hlbší rez použijeme na odstránenie problematických, resp. komplikovaných rozkonárení, ako aj ohraničených chorých miest konárov. V takom prípade režeme pod miestom s viditeľným poškodením a rezom prevedieme os konára na silnejší bočný konár, prípadne silný letorast. Jeho väčšia listová plocha prispeje k rýchlejšiemu hojeniu vytvorenej rany a zabezpečí adekvátnu náhradu odstránenej časti.
Rez marhúľ po zbere
Ak boli pri jarnom reze vzpriamené výhonky silno rastúcich stromov skrátené, pod miestom rezu narástlo spravidla niekoľko silných letorastov. Rezom na prevod nad silnejším konárikom alebo šikmo smerujúcim silným letorastom odstránime hornú časť konárika s rozkonárením. Vznikne tak iba jedna rana, a zároveň dosiahneme výrazné zmenšenie výšky konára.
Rez marhúľ po zbere
Z vnútra koruny odstraňujeme spravidla rezom na konárový krúžok prebytočné letorasty – paralelne blízko seba rastúce alebo križujúce sa, aby sme presvetlili korunu.
Rez marhúľ po zbere
Pri silno rastúcich stromoch je efektívne použitie Šittovho rezu v druhej polovici jari. Ak sme silné letorasty neskrátili v odporúčanom termíne od polovice mája do polovice júna, alebo sa medzičasom silné letorasty v korune objavili, skrátime ich približne o polovicu dĺžky po zbere. Skrátenie však veľmi neodkladáme (najneskôr do začiatku augusta), aby vzniknuté sekundárne letorasty stihli do konca vegetácie dostatočne vyzrieť, čo môžeme podporiť ich zaštipnutím v prvej polovici septembra.
Rez marhúľ po zbere
Konáre s príznakmi apoplexie alebo napadnutia, prípadne príznakmi moníliového odumierania odstránime rezom po zdravé drevo. Ak sme ich objavili skôr, netreba čakať do obdobia po zbere a odstránime ich hneď.
Rez marhúľ po zbere
Obdobie po zbere plodov využijeme aj na odstránenie starších rodivých útvarov a ich nahradenie vitálnymi letorastami, ktoré zabezpečia tvorbu kvalitných plodov v nasledujúcom roku.
Rez marhúľ po zbere
Po zbere odstránime rodivý obrast s mumifikovanými plodmi, ktoré by inak spôsobili ďalšie odumieranie pletív konárika a na jar by boli zdrojom pre jarnú infekciu patogénom, spôsobujúcim tzv. moníliový úpal.
Rez marhúľ po zbere
Strom marhule má po reze menšiu výšku, koruna je otvorená smerom k juhu, prebytočné letorasty a choré konáriky boli odstránené, silné letorasty boli skrátené tak, aby sme pri nasledujúcom jarnom reze znížili počet veľkých rán a svetlo prenikalo aj do vnútra koruny. Mnoho z uvedených zásad môžeme uplatniť aj pri reze stromov sliviek, prípadne broskýň po zbere, treba však zohľadniť druhové špecifiká tvorby rodivého dreva.
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.