Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Kôstkoviny sa tradične považujú za ovocné dreviny, ktoré v našich podmienkach trpia patogénmi spôsobujúcimi chradnutie a odumieranie rôznych častí stromu a skracujúcimi ich životnosť viac ako jadroviny a ďalšie druhy ovocných drevín. Tieto patogény (baktérie, huby) sa rozširujú nielen v zanedbaných výsadbách, ale aj v sadoch, v ktorých sa stromom venuje pravidelná starostlivosť.
Použitím pesticídov s antibakteriálnym a antimykotickým účinkom možno síce výskyt problémov do určitej miery obmedziť, avšak aj vzhľadom na spôsob života patogénov chemická ochrana nedokáže zabezpečiť ich úplnú elimináciu.
K patogénom spôsobujúcim chradnutie a odumieranie stromov kôstkovín patria huby, patriace do rodov Phytophtora, Nectria, Verticillium, Cytospora, Monilinia, Chondrostereum, Stereum, rôzne bazídiovýtrusné drevokazné huby, z baktérií zástupcovia rodov Pseudomonas, Xanthomonas.
Okrem toho môžu byť kôstkoviny hostiteľmi širšieho spektra viróz, ktoré tiež oslabujú stromy a skracujú ich životnosť. Pri tejto skupine patogénov je riešením prevencia rozširovania a v prípade napadnutia okamžité úplné odstránenie stromov s príznakmi napadnutia, ktoré sú inak zdrojom nákazy ďalších stromov v sade.
K častému výskytu patogénov, spôsobujúcich chradnutie a odumieranie stromov kôstkovín, prispievajú aj rôzne cesty rozširovania – vzduchom, mechanicky – náradím používaným pri reze, mechanizáciou, prípadne živočíšnymi vektormi.
Hoci rezom môžeme prispieť k rozširovaniu patogénov tejto skupiny a niekedy aj podporiť prejavy napadnutia, vhodne realizovaným rezom môžeme napadnuté miesta ošetriť, odstrániť a tým obmedziť rozširovanie patogéna v rámci stromu, alebo na ďalšie stromy v sade.
V predchádzajúcom čísle sme sa zaoberali hodnotením predčasného odumierania marhúľ spôsobeného rôznymi patogénmi. V tomto čísle, predovšetkým na príklade čerešní, zhodnotíme možnosť použitia rezu pri riešení napadnutia stromov.
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre —
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.