Sady a vinice
  • Domov
  • o časopise
    • informácie pre inzerentov
    • informácie pre autorov
  • články
    • Práce v ovocnej záhrade
    • Práce vo vinohrade
    • Rez
    • Jadroviny (jablone, hrušky)
    • Kôstkoviny
    • Škrupinové ovocie
    • Vinič
  • Poradenstvo
  • video
  • predplatné
  • kontakt
  • prihlásenie
03_25_BANNER_1100x250px_specialne_plodiny_syngenta
Výsadby marhúľ na miernych svahoch, ktoré sú vysadené v smere sklonu svahu, umožňujú stekanie ťažšieho chladného vzduchu z plochy sadu, čo môže znížiť riziko poškodenia pučiacich stromov a neskôr aj kvetov, alebo násady plodov. V intenzívnych zahustených výsadbách je to dôležité kvôli tomu, že po vypučaní začínajú stromy tvoriť kompaktnejšiu zelenú stenu obmedzujúcu voľné prúdenie vzduchu. Zahustenie výsadby však znamená vyššie riziko vzájomného zatienenia stromov, na čo sú marhule chúlostivé. Aj preto je formovanie vzdušných korún a neskôr pravidelný presvetľovací rez veľmi dôležitý. Dĺžka jednoročných prírastkov a množstvo sekundárnych výhonkov sú dobrým indikátorom úrovne výživy a kondície stromov.

Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny

Oleg Paulen
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD.,
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre
—

Začiatok vegetácie, keď začína prúdiť miazga, je optimálne obdobie pre rez kôstkovín vrátane marhúľ. Tento ovocný druh patrí v našich podmienkach k najvnímavejším na nepriazeň počasia, čo v zlých ročníkoch zhoršuje kondíciu stromov a spolu s nesprávne realizovaným rezom a agrotechnikou skracuje životnosť stromov.

Marhuľa je citlivá na neskoré jarné mrazy, preto môže posunutie rezu do neskoršieho termínu zvýšiť úrodovú istotu. Platí to predovšetkým, ak sú stromy vysadené v údolných polohách, na stanovištiach málo otvorených pre výmenu vzduchových hmôt, ale problémy sa vyskytujú aj na miestach s teplejšou mikroklímou, kde stromy spravidla skôr pučia a kvitnú.

Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
V mladých, ale aj starších korunách môžu zahustenie koruny spôsobovať vzpriamené výhonky, vyrastajúce na hornej strane osi konárov. Takéto silné výhonky, ktoré objavíme pri jarnom reze spravidla odstraňujeme rezom na konárový krúžok. Vhodnejšie je však odstraňovať ich ešte skôr, počas vegetácie, keď sa tvoria, kedy sa dajú ľahko vylamovať a nevznikajú veľké rany.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Konáriky, ktoré vznikli z výhonkov vyrastajúcich na hornej strane konárov a nemajú tendenciu veľmi hrubnúť a môžu mať vytvorené krátke konáriky, nemusíme odstraňovať rezom na konárový krúžok. Ak konárik smeruje do voľného priestoru v korune, je lepšie skrátiť jeho os hlbšie rezom na prevod na výhonok s kvetnými pukmi.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Vzdušnosť koruny pomáha budovať a udržiavať rez na prevod, zameraný na zmenu smeru rastu konárov. Pri ňom zabránime predlžovaniu osi konárika, ktorého predlžujúci výhonok rastie súbežne s osou iného konára v jej blízkosti a jeho rast nasmerujeme do priestoru, kde je dostatok svetla.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Rez na prevod sa môže uplatniť aj pri skracovaní osi silných výhonkov so sekundárnym rozkonárením, keď os výhonku skrátime rezom nad výhonkom, vytvoreným v predchádzajúcom roku počas druhej rastovej vlny smerujúcim von z koruny, čo pomáha otvárať priestor koruny a spomaľuje aj jej výškový rast. Ponechaný sekundárny výhonok má okrem toho bohatšiu násadu kvetných púčikov, takže takýmto rezom sa neznižuje potenciálna rodivosť.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
V prípade polokostrových konárov v spodnej časti koruny rezom na prevod na výhonok vyrastajúci zo spodnej strany konára môžeme dosiahnuť vodorovnú alebo mierne šikmú polohu osi konára a lepší prístup svetla do koruny.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
V prípade silne rastúcich mladších stromov je potrebné aj jednoduché skracovanie silných predlžujúcich výhonkov. Pri marhuli možno s úspechom využiť metódu dvojstupňového sektorového rezu, pri ktorej je posledný ponechaný púčik na hornej strane osi výhonku. Ak sa silné výhonky neskracujú, obvykle sa na nich vytvorí množstvo krátkych výhonkov rodivého obrastu, ktoré však nedokážu zabezpečiť dostatočné hrubnutie konára a pri veľkom zaťažení plodmi hrozí lámanie takto formovaných konárov.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Používanie dvojstupňového sektorového rezu pri budovaní koruny podporuje tvorbu vodorovných alebo mierne šikmých výhonkov, vyrastajúcich na spodnej strane osi konárov. Konárik, ktorého predlžujúci výhonok bol skrátený na horný púčik, sa pri druhom stupni rezu zreže rezom na prevod nad výhonkom vyrastajúcim zo spodnej strany konára.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Marhule, podobne ako niektoré ďalšie kôstkoviny majú sklon k tvorbe konkurenčných rozkonárení s malým uhlom odklonu, ktoré prispievajú k zahusťovaniu koruny a neskôr ohrozujú stabilitu koruny. Ošetrenie takýchto rozkonárení odstránením konkurencie výhonkov je preto mimoriadne dôležité. Podobne ako v iných prípadoch, je lepšie vzniku takéhoto rozkonárenia predchádzať včasným vylámaním nežiaducich letorastov už keď sa formujú.
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
V prípadne silno rastúcich stromov sa v hornej časti koruny často tvorí mohutné druhé poschodie, ktoré brzdí rozvoj konárov spodného poschodia. V takom prípade je nutné horné poschodie obmedziť odstránením časti silných bočných výhonkov spolu s časťou stredníka (rez na prevod nad vhodným bočným výhonkom), čím sa umožní lepšie osvetlenie nižšie postavených konárov. Výhonky ponechaných konárov horného poschodia potom skrátime rezom v rovnakej výške (rez na rovnováhu).
Rez marhúľ pestovaných v tvare voľne rastúcej koruny
Strom má po reze nižšiu výšku, rezom na prevod sa dosiahlo otvorenie koruny a aj po olistení bude svetlo prenikať ku všetkým konárikom. V hornej časti koruny bolo vytvorené druhé poschodie s primeraným počtom konárov (3 resp. 4), ktoré nám umožňujú rozhodnúť sa, či stredník budeme ďalej budovať, alebo najvyšší výhonok premeníme na kostrový konár druhého poschodia.
 
Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD.,
Katedra ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva, FZKI SPU v Nitre
—

Mohlo by vás zaujímať

Preštepovanie orecha kráľovského

Preštepovanie orecha kráľovského

Plodová ruža

Zimný rez plodovej ruže

Metódy rezu používané v mladých výsadbách orecha kráľovského

Metódy rezu používané v mladých výsadbách orecha kráľovského

Sady a vinice

Predplatné
Kontakt
Všeobecné obchodné podmienky
Ochrana osobných údajov

  • Sady a vinice
  • Časopis Vinotéka
Spravujte súhlas so súbormi cookie
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Zobraziť predvoľby
{title} {title} {title}