Doc. Ing. Oleg Paulen, PhD., Ústav záhradníctva FZKI, SPU v Nitre —
Preštepovanie stromov na trvalom stanovišti je technika, ktorá sa používa predovšetkým u drobnopestovateľov v prípadoch, keď pestovaná odroda nevyhovuje požiadavkám pestovateľa a likvidácia stromu a jeho nahradenie novo vysadeným stromom želanej odrody na rovnakom mieste sa z rôznych dôvodov (únava pôdy, pomalší vývoj stromu po vysadení a neskorý nástup rodivosti) javí ako nevýhodné.
Pritom zreteľnou výhodou preštepenia zdravého stromu je využitie jeho koreňovej sústavy, ktorá dokáže odolávať suchu a je schopná využívať živiny z väčšieho objemu pôdy lepšie ako vyvíjajúca sa koreňová sústava stromčeka v prvých rokoch po vysadení.
Orech kráľovský považujeme za drevinu so špecifickými nárokmi na podmienky pri vegetatívnom rozmnožovaní a v krajinách s miernym podnebím sa preto rozmnožuje prevažne štepením v ruke s kontrolovanou teplotou a vlhkosťou počas zrastania podpníka a vrúbľa a následným dopestovaním výsadbového materiálu v poľných podmienkach.
Realizácia celého cyklu rozmnožovania v poľných podmienkach v týchto oblastiach je komerčne málo zaujímavá (nižšia ujateľnosť) a preto zriedkavá. Preštepenie staršieho stromu je reálne iba na jeho trvalom stanovišti.
V prípade orecha je táto technika u nás doposiaľ málo známa, avšak ako ukazujú skúsenosti z rôznych krajín, preštepenie stromov orecha môže byť pri dodržaní niekoľkých zásad úspešné. Okrem zmeny sortimentu v existujúcej výsadbe sa preštepenie môže využiť na záchranu zaujímavých genotypov, ktoré je vďaka využívaniu generatívneho rozmnožovania orecha kráľovského v minulosti v našich podmienkach možné nájsť.
Preštepovanie orecha kráľovského
Vhodný termín štepenia je po trvalom oteplení a vypučaní stromov orecha – u nás na konci mája až začiatku júna. Preštepovať možno už aj po oteplení v marci, kedy je možné štepenie „zo stromu na strom“ bez potreby uskladňovania vrúbľov, avšak ujateľnosť vrúbľov býva podstatne nižšia ako pri štepení počas vegetácie, najmä ak po tomto skorom termíne štepenia nasleduje obdobie s výskytom mrazov. Súčasťou prípravy na preštepovanie je zrezanie stromov na kýpte, na ktoré sa neskôr umiestnia vrúble. Stromy sa zrežú 10 až 14 dní pred termínom štepenia. Poslaním tohto zásahu je odviesť zo stromu prebytok miazgy (stromy po reze intenzívne slzia), lebo prítomnosť produktov slzenia v mieste štepenia zabraňuje úspešnému prirastaniu vrúbľov k preštepenému stromu. Rany po tomto reze sa neošetrujú.
Preštepovanie orecha kráľovského
V mieste štepenia urobíme nožom 2 zvislé zárezy do kôry preštepovaného kmeňa (konára) s dĺžkou, akú bude mať reznej plochy vrúbľa. Vzdialenosť zárezov určíme priložením vrúbľa po vytvorení prvého zvislého zárezu tak, aby okraj vrúbľa lícoval s rezom a urobíme druhý zárez podľa hrúbky vrúbľa. Dôležité je, aby rezná plocha vrúbľa po jeho zasunutí bola v tesnom kontakte s narezanou kôrou preštepovaného podpníka.
Preštepovanie orecha kráľovského
Vrúbeľ, upravený vyššie uvedeným spôsobom, zasunieme do reznej plochy na podpníku a poklepaním na hornú stranu vrúbľa zabezpečíme zasunutie jeho spodnej časti za kôru, ktorá pritláča vrúbeľ k podpníku a dosadnutie sedielka na priečnu reznú plochu na podpníku.
Preštepovanie orecha kráľovského
Najspodnejší púčik na vrúbli sa má nachádzať na vonkajšej strane vrúbľa, na čo musíme dbať pri voľbe miesta rezu.
Preštepovanie orecha kráľovského
Ak je vhodné počasie a preštepenie bolo úspešné, už 2 týždne po štepení začínajú púčiky vrúbľov pučať a môžeme začať s vylamovaním výmladkov na podpníku vyrastajúcich zo spiacich púčikov. Obväzový materiál sa odstraňuje neskôr, po zmohutnení kalusu a spevnení kôry na pletive zrastu.
Preštepovanie orecha kráľovského
Adhezívna reflexná páska umožňuje prekrytie všetkých rán bez viazania. Zabraňuje stratám vody z miesta štepenia a prehrievaniu počas slnečných dní, čím sa zmenšujú výkyvy teploty medzi dňom a nocou. Pri iných postupoch sa na tento účel používa rukávec z nepriehľadnej fólie, ktorý sa naplní napríklad pilinami alebo rašelinou a uzavrie, alebo sa môžu použiť iné plastové materiály s izolačnou funkciou.
Podrobný postup preštepovania orechov nájdete v čísle 4/2023 časopisu Sady a Vinice.
Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám o zariadení. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje, ako je správanie pri prehliadaní alebo jedinečné ID na tejto stránke. Nesúhlas alebo odvolanie súhlasu môže nepriaznivo ovplyvniť určité vlastnosti a funkcie.
Funkčné
Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely.Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.