Aké sú vhodné odrody jabĺk, prípadne iných druhov ovocia pre diabetikov zo zdravotného hľadiska?
Ing. Eva Šidová, PhD.,
poradkyňa v ovocinárstve
—
Plody jabĺk majú iný glykemický index v závislosti od odrody, preto nie všetky sú vhodné pre diabetikov. Vieme, že jablká sú zásobárňou vitamínov a živín, ale ľudia so zvýšenou hladinou cukru by mali byť s ich používaním veľmi opatrní.
Sladkosť jabĺk sa určuje percentuálnym obsahom fruktózy a glukózy. Kyslosť závisí od percenta kyselín organického pôvodu, v prvom rade kyseliny jablčnej. Väčšina odrôd, pestovaných južnejšie je sladkých a severnejšie zase kyslých. Prijateľnou dennou normou konzumácie jabĺk pre ľudí, ktorí majú tieto problémy, sú 2 – 3 plody strednej veľkosti, t.j. s priemerom 60 – 70 mm. Hladina glukózy v rôznych odrodách jabĺk je od 8,5 do 10,8g. Index obsahu kyselín sa pohybuje od 0,08 – 2,55%. Skupina tzv. zelených odrôd ( Granny Smith, Double Green, Boikovo) má 8,0 – 8,5g glukózy na 100 gramov, v červených odrodách je 9,8 – 10,4 g/100 g a v žltých odrodách je až nad 10,9 g/100g. Jednoducho povedané, pri diabete 2. typu sa odporúčajú sladkasté a kyslé odrody zelených jabĺk, pretože obsahujú najnižšiu koncentráciu cukru.
Použitie jabĺk bez merania môže spôsobiť zvýšenie hladiny cukru a zhoršenie zdravia človeka. Z tohto dôvodu je potrebné vedieť, v akej forme môžete toto ovocie použiť. Pri výbere odrôd sa snažíme vyberať také, ktoré vo svojom pomologickom hodnotení majú v časti chuť plodu napísané mierne kyslá, kyslastá, kyslá, kyslejšia, nie odrody s chuťou sladkou, sladkastou, navinulo sladkou..
Výsledkom práce šľachtiteľov v Nemecku je aj odroda vhodná pre diabetikov s názvom Double Green, ktorá je veľmi podobná odrode Granny Smith, ale je kyslejšia a má výraznejšie červené líčko. Zo starších odrôd možno odporúčať Ušľachtilé žlté, Astrachán žltý aj červený, James Grieve, Antonovka, Ontario, Zvonkové, Charlamowski syn. Borovinka, Albrechtovo, Hawthorndenské syn. Hlohovské, Tafet – Hedvábné pozděkvěté, Boikovo, Strymka, Boskoopské, Citrónové zimné. Z novších sú to: Zlaťák, Granny Smith, Melodie, Produkta, Heliodor, Orion, Opal, Sirius, Melrose,…
Pokiaľ ide o formu konzumácie, pečené jablká majú najprospešnejší účinok pri akejkoľvek chorobe, najmä pri diabete mellitus. Tepelné spracovanie pomáha udržiavať maximálne množstvo vitamínov, ale znižuje obsah vody a hlavne cukru. Nie je vhodné konzumovať sušené jablká, nakoľko sušením na slnku aj v sušičke či rúre sa stráca vlhkosť a zvyšuje sa koncentrácia glukózy. Pokiaľ ide o iné druhy ovocia s nízkym obsahom cukru možno odporučiť:
• do 3,99 g na 100 g ovocia – avokádo, citrón, rakytník, čučoriedky, červené ríbezle,…
• od 4 – 7,99 g/100g – malé množstvo cukru : melón vodový, jahody, maliny, nektárinky, papája, brusnice, …
• plody s priemerným obsahom cukru: 8 – 11,99g/100g – marhule, ananás, pomaranč, broskyne, arónia, egreš,…
Pozor na ovocie s vysokým obsahom cukru – od 12 g na 100g
• banán, hrozno, čerešne, broskyne, figy, mango,…